Изкуството да бъдем шик, като спечелим и спестим

Изкуството да бъдем шик, като спечелим и спестим

Идва студеният сезон, време е за подмяна на дрехите в гардероба, което е сериозно перо в бюджета. С интереса към модата за сезон есен/зима идва и угризението, че гардеробът ни е така препълнен, че едва се затваря, а ние се каним да влезем в разходи за нови дрехи.
Има начин обаче хем да бъдем модерни и шик и да обновим облеклото си, хем гардеробът ни да не е препълнен, а портмонето ни да не е безнадеждно празно. Всъщност, начините дори са няколко.

Онлайн решения

Онлайн срещи, онлайн конференции, онлайн уроци... дори и онлайн гардероб. Днес това вече са нормални неща. Онлайн гардеробът на съвременния човек са страници, блогове и мобилни приложения, чрез които може да намери модна находка и да продаде своя дреха, която вече не носи. Всички тези онлайн инструменти набират все по-голяма популярност и това е съвсем естествено. Никой не иска на закачалките в гардероба му да висят дрехи, които никога не са обличани, или е излизал с тях най-много един-два пъти.

Shedd и OLX вършат много добра работа, когато искате да се разделите с някоя дреха и да получите от тази раздяла известни дивиденти.

Мобилното приложение Shedd има изчистен дизайн и е лесно за употреба. Тук може да продадете своите дрехи, обувки, чанти и всякакви други модни аксесоари, като изискванията са да са атрактивни модни артикули, в добро състояние и с ясна снимка. Тези изисквания пък са в помощ на всички, които търсят от там нещо модерно, нещо свежо и разнообразно на достъпна цена.

Интересен пример е и modeteka – първата библиотека за дрехи у нас. Със слоган „Твоят гардероб без край! Лесно купи и продай!“, сайтът помага на всеки да закупи, да наеме, да размени дрехи, както и да оставите такива за продан. Чудесен начин да намерите интересни завоевания на изключително добра цена или пък да спечелите допълнително пари.

Интересна онлайн инициатива, която организира „офлайн“ събития, е Empty Your Wardrobe – блог за устойчива мода, както твърди неговият слоган. Това е едно модерно и интересно място, което е посветено на модата и на новите запознанства, които освен с мода, са свързани и с красота и значими каузи. „Нека ненужното за един да бъде новото бижу за друг“ е мотото на организаторите на тази полезна и приятна инициатива. Освен размяна на дрехи, тези събитията целят и размяна на умения чрез интересни работилници.

Офлайн решения

Офлайн решенията за безкраен гардероб са приятни партита тип вземи-остави. Обикновено имат конкретна тема, например „винтидж“, и така всеки може да разбере дали има интерес към събитието и дрехите, които може да намери там. Тези партита често се организират в подкрепа на значима кауза и така светът на модата дава своя принос към благотворителността. С размяната на дрехи и модни аксесоари се вдъхва нов живот на онези ненужни вещи, които препълват гардероба на съвременния човек и го превръщат в свой роб с подмолното облъчване „Един ден може да се сетиш за мен“.

За всички, които не чакат най-новия писък на модата, за да се чувстват модерни и шик, които искат да спестят и изкарат малко пари от контакта си с нейния свят, както и за всички, които имат екологични каузи и са разтревожени от свръхпроизводството и изтощаването на ресурсите на нашата планета, инициативи и решения се намират много. Защото, както е казал един от легендарните дизайнери на висша модата – Ив Сен Лоран, „Модата избледнява, стилът е вечен.“