Колко струва посрещането на един домашен любимец?

Колко струва посрещането на един домашен любимец?

Домашният любимец е чиста доза неподправена любов. Изпълва сърцата, превръща се в постоянно присъствие в дома и, разбира се, в член на семейството.

Как обаче се отразява първоначалният разход за милата животинка на портфейла, независимо дали става дума за голямо акита ину или за минихамстер? Защото макар и да варират по размери, порода, видове, всички те – кучета, котки, хамстери, зайчета, дегута, джербили, таралежи, игуани, хамелеони, змии и т.н. по-стандартни или по-екзотични домашни любимци, изискват определени първоначални разходи.

Ето един подробен списък, чиято цел е да ориентира бъдещия стопанин.

Първоначален разход за самия любимец

Ако си купувате домашен любимец от зоомагазин, долната граница за тази покупка е 5 лв. Толкова струва малката мишка. Хамстерът е вече с 1 лв. повече – симпатичните гризачи, които си тъпчат бузите с храна, започват от 6 лв. После са дегута и джербили – около 20 лв., африкански таралеж – 100 лв., хамелеон – за около 200 лв., пекинез – 300 лв., персийска котка – 500 лв., и пак т.н. Горната граница – ами няма.

Ако вземете животинката от приятел,спасите някое миловидно коте от улицата или осиновите любимеца си от приют за животни – тогава, разбира се, това перо го няма.

Първоначален разход „Добре дошъл у дома!“

Тук границите също са много широки и зависят от вида на любимеца и вашето желание и преценка доколко да го „глезите“. Задължителните аксесоари са няколко. Ако смятате да станете притежател на мъркаща топка с козина, трябва да се погрижите за хигиенните й нужди и да приготвите котешка тоалетна (контейнер и шпатула, като цените варират от 15 до 150 лв., в зависимост от това дали ще вземете обикновена пластмасова ваничка или автоматизирана тоалетна с функция за самопочистване). Разумно е и да се обзаведете с драскалка. Драскането е инстинкт на котките и за да запазите мебелите си, е нужно или да дадете от 15 до 50 лв. за драскалка, или да им направите такава от дънер. Къщичката е нещо индивидуално – едни котки я използват, други – сами си избират мястото за спане.

При кучетата трябва да имате нашийник и каишка, за да ги разхождате. Тук цените започват от 20 до 150 лв. в зависимост от материалите и размера на аксесоара. Общото при кучетата и котките са купичките за вода и храна – от по 3 лв. всяка, до 30 лв., ако са по-специални. За всички гризачи пък ви трябват клетки или аквариуми – на всеки според размера и личните нужди от двигателна активност – цените са от 15 до 500 лв., като към тях има хранилки, поилки, въртележки, къщички, хамаци. Да, хамаци за дегутата. Хамелеони, змии, игуани и всякакви гущери се нуждаят от терариум -– аквариумът започва от 20 лв. и докъде ще стигне зависи от размера и съоръженията, които ще има вътре.

Трябва да обърнем внимание и на един специфичен разход при котките – обезопасяване на прозорци и балконски врати и парапети – от 50 до 250 лв. Котките се родени ловци, дебнат и се улисват в лова и могат да паднат през отворения прозорец или от балкона, ако не са взети мерки. Другата опасност е от заклещване на прозорци и врати с механизми за вертикално отваряне.

Разходи за медицински грижи

Тези разходи се отнасят най-вече до кучетата и котките. Трябва да посетите ветеринар, щом посрещнете любимеца си. Първото посещение варира от 50 до 250 лв., като тук влизат – преглед, поставяне на чип (при кучетата е задължителен), паспорт, обезпаразитяване и ваксинация. Още едно перо е кастрирането. Добре е да го направите своевременно, ако нямате планове да развъждате животинката си. Цените за тази процедура са от 50 до 200 лв.

Добре запознати и информирани, сега може да прецените дали сте готови да скочите в това приключение „Имам си домашен любимец“.