Как да управляваме личните си средства и да спестяваме

Началото на всяка година е време за промени и обещания. Вероятно всеки от нас е взел решение да направи нещо по различен начин през новата година. Едни обещават да се откажат от вредните си навици, други да спазват хранителен режим, а трети, провокирани от разходите около празниците, да контролират по-добре средствата си и да спестяват.

Най-често посочваната причина да не се спестява е изкушението да пазаруваме малки, евтини и ненужни неща, които са на промоция. Така само се фокусираме върху това, което е на дневен ред, а не върху дългосрочните ни потребности и желания. И в крайна сметка губим контрол върху разходите. А неправилното управление на приходите и разходите ни често е основна причина да мислим, че не можем да спестяваме.

Смята се, че спестяването изисква много лишения, но всъщност едно добро планиране би могло значително да подобри финансовото ни състояние, като ни даде възможност да спестяваме с лекота. Въпросът е да се постави началото.

Ето и няколко полезни идеи как да управляваме успешно своите средства.

Да отделим достатъчно време и да анализираме

Първата стъпка към успешно планиране на личните средства е точният анализ. Важно е да си отделим достатъчно време, за да разберем кои са основните ни разходи. Определяме кои от тях са приоритетни и кои биха могли за известно време да се избягват или да намалят, с оглед на приходите. Така лесно може да се управляват средствата, с яснота къде „изчезват парите ни“. Положените усилия ще се отплатят в бъдеще.

Лесно управление на вече направения бюджет

След като вече имаме основите и яснота дали приходите са повече или по-малко от разходите, можем да започнем. Ако се налага да се поставят известни ограничения, се преглежда всяко перо от бюджета и там, където е възможно, се намалява сумата.

Например, когато сме на работа, вместо да обядваме навън си носим обяд, приготвен вкъщи или спираме да плащаме за членската карта за спортния център, която използваме само веднъж месечно. В крайна сметка не е толкова трудно или невъзможно, а по-скоро е въпрос на точен анализ и правилна преценка. Още повече, в днешно време има създадени множество платформи и приложения, които лесно бихме могли да изтеглим и да използваме дори на мобилния си телефон. За традиционалистите остава вариантът да се придържат към добрия стар тефтер.

Време за спестяване

В  случай, че след направената „ревизия“ установим, че получаваме повече, разполагаме с необходимото спокойствие без проблем да покриваме потребностите си, то тогава е време за спестяване и още една причина да се фокусираме върху правилното управление на парите си. Ако имаме ясна цел и точен бюджет, ще можем да спестяваме неусетно, вместо да харчим за неща, от които нямаме нужда.

Повечето от нас трудно се мотивират да спестяват без да имат конкретна цел затова първо трябва да определим целта. Започваме с малко като постепенно увеличаваме сумата. И продължаваме да следваме целта си. Е, не изключваме напълно и малките приятни изненади. В случай че спестяванията ни се увеличават трайно е дошло време да помислим и за инвестиция. Много полезна би била и консултацията със специалист. Така дори може да започнем да печелим от спестяванията си.

Да включим и семейството

Както всички промени, така и тази се случва по-лесно, ако има съмишленик. Нека да направим заедно план. Така правилното управление на семейния бюджет ще е обща отговорност и повод да планираме и мечтаем заедно.