Как да пазаруваме разумно – съвети за спестяване

 За много от нас пазаруването заема съществен дял от месечния ни бюджет. Пазаруването може да бъде възнаграждаващо или побъркващо. Купуваме си неща, които искаме, но понякога си купуваме вещи, от които нямаме нужда и дори не искаме и не знаем защо го правим. Чудите се как да пестите пари при ежедневното си пазаруване – било то при закупуването на храна, при покупки online или друго. Ето няколко бързи и лесни съвети от нас, които могат да ви бъдат полезни.

  • Вижте за какво харчите парите си – съставете списък с всичко, което купувате ежемесечно. Това ще Ви помогне да разберете кои разходи може да намалите.

  • Проверявайте конкуренцията и сравнявайте цените. Например, може би, би било по-евтино, ако пазарувате от друг супермаркет или ако смените уебсайта, от който най-често правите покупки онлайн.

  • Бъдете внимателни със специалните оферти. Ваучерите и сделките с кешбек са измислени, за да Ви накарат да харчите повече, а не по-малко. Никога не си купувайте нещо, което не ви е нужно, само защото е на промоция.

  • Не пазарувайте импулсивно. Мислете внимателно преди да направите дадена покупка – особено, ако е скъпа. Най-малко, помислете преди това, защото както казва известна българска поговорка „Утрото е по-мъдро от вечерта“. Това, което сте решили да си купите, може да не изглежда толкова хубаво и изкушаващо сутринта.

  • Проверявате ревюта онлайн. Ако не сте сигурни в продукта, който сте харесали, най-добре потърсете обратна връзка в интернет. Така ще имате възможност да се запознаете с мнението на хора, които ползват избраната от вас стока/ услуга и могат да ви бъдат полезни.

  • Задоволявайте нуждите си. Ако се замислим, единствените неща, без които не можем са храна, подслон и облекло. Човек обаче има и други нужди, свързани с емоционалното му състояние и благополучие. Затова … да отидете на масаж или екскурзия не е престъпление, просто планирайте добре и се придържайте към бюджета си.