Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ за изминалата седмица 15.04.2022-22.04.2022

date

26 april 2022

Силният старт на седмицата не беше достатъчен, за да предотврати падането в края и на основните борсови индекси в САЩ между 2% и 4%. Пазарът беше на път за положителна седмица до четвъртък, когато акциите започнаха рязко понижаване, заради негативни очаквания за силно затягане на паричната политика, продължаващата война в Украйна, и продължаващите COVID „локдаун“-и в Китай. Тежкият с технологични акции индекс NASDAQ изостана от S&P500 и Dow с големи маржове за трета поредна седмица. След неотдавнашния си връх на пазара в края на м. Mарт, NASDAQ е паднал с повече от 12%, срещу приблизително 8% за S&P500 и 4% за Dow.
Миналата седмица най-добре се представи зад океана единствено секторът на основните потребителски стоки. Компаниите от комуникационните услуги също бяха подкрепени след съобщението, че Twitter прие предложението на Илон Мъск за купуване на голям пакет. От друга страна, акцията на Netflix падна с повече от 35% през седмицата, тъй като компанията отчете разочароващи тримесечни резултати и обяви за първи път в историята си спад на глобалните й абонати. Тази седмица предстои да чуем отчетите и на четирите най-големи компании в САЩ по пазарна капитализация, Apple, Microsoft, Amazon и Alphabet (Google).
Пазарите най-вече продължиха да се борят с очакваната войнственост на Фед и почти сигурното увеличение на лихвите с поне половин процент (50 базисни точки) следващия месец. По-типично за Фед е да повишава лихвите със стъпка от четвърт процент наведнъж (25 базисни точки), както направи вече на заседанието си през Mарт. В своя реч, председателят на Фед Джером Пауъл заяви че укротяването на инфлацията е „абсолютно необходимо“. Агресивно настроеният Федерален резерв разпали инвеститорските страхове за големи повишения на лихвите – напр. само преди два месеца скок от 0,75% бе считан за немислим (и пагубен за пазара), а днес вече е очакван и възприеман за нормален.
В подобни условия, естествено, облигациите продължиха да се покачват и значително намаля доходността по тях Опасенията относно инфлацията и темповете на нарастване на лихвените проценти продължиха да тежат върху цените на ДЦК, изпращайки доходността им до най-високите нива от три години и половина насам. В четвъртък доходността на 10-годишните съкровищни облигации на САЩ за кратко се покачи до 2,95%.
В глобален план, МВФ обяви, че войната в Украйна ще допринесе за забавяне на световния растеж, който сега се очаква да е 3,6% тази година, почти с цял процент под предишната прогноза от януари. Ръстът на БВП в Еврозоната също беше ревизиран надолу до 2,8% (от 3,9%) поради зависимостта от руските горива и прекъсвания във веригите на доставките. Отделно, растежът и здравето на икономиката на Китай продължават да са повод за притеснения. Данните за БВП показват годишен ръст от 4,8% през първото тримесечие на 2022 г. Резултатът беше по-добър от очакваното, но изпуска пълния ефект от скорошните „локдауни“ в Шанхай и други градове, които бяха наложени в средата на март. Други данни също сочат за забавяне на икономиката – продажбите на дребно през Mарт са намалели с 3,5%, а нивото на безработица се е покачило до 5,8%, което е най-високото, на което е било от началото на пандемията.
За втора поредна седмица българският пазар отбелязва ръстове на фона на спадове на западните пазари – SOFIX затвори с 0.15% нагоре за периода, а широкият индекс BG40 – записа почти 0.8% ръст. Сред българските компании най-добре се представи ФЕЪРПЛЕЙ ПРОПЪРТИС АДСИЦ, чиято цена скочи с над 41% за седмицата, а най-лошо –  СПИДИ АД, чиято цена на акцията спадна с 2.6%

През изминалата седмица всички колективни инвестиционни схеми на Кей Би Си Асет Мениджмънт НВ - Клон (България) завършиха със спадове. Най-голям спад отбеляза ОББ ЕкспертИйз Силно Динамичен Толерантен (ЕВРО). Още...

Back to News