Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ за изминалата седмица 19.11.2021-26.11.2021

date

30 november 2021

Акциите завършиха със загуби изминалата седмица след като в петък излязоха новини за нов, потенциално по-заразен вариант на Covid-19 от Южна Африка. Преди петък, сектора на информационните технологии изпитваше затруднения на фона на нарастващата доходност на облигациите, което прави очакваните бъдещи парични потоци с по-ниска стойност в настоящето. Доходността по облигациите обаче падна в петък, защото инвеститорите се насочиха към активи с нисък риск, което вдигна цените на инструментите с фиксирана доходност. Изминалата седмица отбеляза и друго значимо събитие за пазарите – преизбирането на Пауъл като председател на Федералния резерв в САЩ. Президента на САЩ – Джо Байдън заяви, че ще отключи петролни резерви, за да може да увеличи предлагането на петрол и да окаже натиск върху неговата цена (петрола има голяма тежест в измерването на инфлацията). Седмицата предложи и добри икономически новини – регистрирани бяха най-малкото молби за безработица на седмична база в САЩ.

Всички големи европейски индекси завършиха седмицата със сериозни загуби заради новината с новия щам на Covid-19. Облигациите в Европа завършиха седмицата без промяна.
Индустриалният Dow Jones се понижи с -1.95%, докато S&P 500 се понижи с -2.20% спрямо предходната седмица. В Европа немският бенчмарк DAX се срина с -5.59%, докато британския FTSE се понижи с -2.49%. В Азия индексите се представиха смесено - Hang Seng се понижи с - -3.87%, а Nikkei 225 се понижи с -3.34%.

Златото сe понижи с -3.56% до 1,785.50 долара за тройуниця. Цената на лекия суров петрол се срина с -10.44% до 68.15 долара за барел.
Всички индекси в България се оцветиха в зелено. Най-печеливш в състава на SOFIX бе Доверие Обединен Холдинг АД (+14.05%), следвана от Алтерко АД (+7.56%) и Софарма АД (+2.38%).

През изминалата седмица всички колективни инвестиционни схеми на Кей Би Си Асет Мениджмънт НВ - Клон (България) завършеха със спадове. Най-голям спад отбеляза ОББ ЕкспертИйз Дефанзивен Толерантен (ЛЕВА). Още...

Back to News