Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ за изминалата седмица 22.04.2022-29.04.2022

date

04 may 2022

С изминалата седмица, акциите изпратиха най-лошия си месец от години. Инвеститорите имат доста основания за притеснения, сред които са затягането на паричната политика от Федералния резерв, повишаването на лихвените проценти, влошаването на инфлацията, нови затваряния заради COVID в Китай и продължаваща война в Украйна.
За четвърта седмица поред всички американски индекси изгубиха позиции. NASDAQ се представи най-зле, като спадна с 13,3% за април и записа най-лошия си месец за последните 13 години. S&P500 също се понижи с 3.3% за седмицата и близо 9% за месеца, а Dow – с почти 4% за целия месец. На фона на ширещата се слабост на технологичните акции, NASDAQ навлезе дълбоко в меча територия, спадайки вече 24% от най-високата си стойност през ноември 2021г. Технологичните гиганти изнесоха смесени резултати за първото тримесечие: докато Microsoft даде положителни очаквания за продажбите си, Alphabet (компанията майка на Google), разочарова с ръста на продажбите и печалбите си. Подобна бе динамиката и при другите две компании с мега-капитализация, Amazon и Apple. Акциите на Amazon паднаха с 14% в петък (най-голям еднодневен спад от 2006 г.), след като компанията изненада инвеститорите с първата си тримесечна загуба за последните 7 години, отчасти поради по-слабите онлайн продажби. Първоначално акциите на Apple се повишиха след новината, че компанията е имала рекордни приходи през предходното тримесечие, но после падна, след като предупреди, че ограниченията във веригите за доставки могат да повлияят отрицателно на приходите през текущото тримесечие. Акциите, които се представиха добре в рамките на S&P500 бяха енергийните компании, след като Русия обяви, че спира газа за България и Полша.
В сряда приключва среща на Федералния Резерв на САЩ, на която се очаква Фед да дръпне спусъка за първото си увеличение на лихвите с половин процентен пункт. Това е двойно повече от увеличението миналия месец и ще е първата толкова голяма стъпка от 2000 г. насам. Допълнително, Фед може да започне да свива мащабните си покупки на активи, използвани за стабилизиране на пазарите по време на COVID кризата. Повишаващите се лихвени проценти и перспективите за затягане на монетарната политика подкопаха цените на облигациите, тласкайки ги към по-висока доходност. Въпреки относително плоския резултат през последната седмица, доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ скочи през последните два месеца, като се покачи от 1,8% в началото на март до около 2,9% в петък.
Акциите в Европа също отстъпиха от позициите си. Паневропейският индекс STOXX Europe 600 приключи седмицата с понижение от 0,64%, главно заради опасенията за забавяне на икономическия растеж, високата инфлация и затягането на паричната политика. Доходността на основните облигации в еврозоната падна (цените им се покачиха), тъй като нарастващите страхове относно инфлационния натиск и отслабването на икономическия растеж изглежда увеличиха търсенето на висококачествени ДЦК.
Единственият български индекс, който затвори седмицата на положителна територия, беше BG REIT (инвестиции в недвижими имоти). Негативните новини, че Русия спира газа за нас, натисна компаниите на родния пазар и SOFIX потъна с над 2,5%, а широкият индекс BG40 – с 1,5%. Сред българските компании най-добре се представи ПЕТРОЛ АД, чиято цена скочи с над 18% за седмицата, а най-лошо –  ДОВЕРИЕ ОБЕДИНЕН ХОЛДИНГ АД, чиято цена на акцията спадна с повече от 25%.

През изминалата седмица всички колективни инвестиционни схеми на Кей Би Си Асет Мениджмънт НВ - Клон (България) завършиха със спадове. Най-голям спад отбеляза ОББ ЕкспертИйз Силно Динамичен Толерантен (ЕВРО). Още...

Back to News