Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Contact us

Contact us

Phone
0700 1 17 17

for the territory of Bulgaria

International number
+359 2483 1717

International number

Mail
Send a question

through the contact form

Branches and ATMs

Investor zone

Investor zone


x

Calculators

bg

Анализ за изминалата седмица 03.06.2022-10.06.2022

date

15 june 2022

Изминалата седмица донесе още горчивина за участниците на фондовите пазари. В САЩ акциите завършиха една от най-лошите си седмици за годината, което донесе поредната порция солидни загуби. Разпродажбата в последния работен ден бе жестока, като всички 30 акции в състава на индекса Dow Jones затвориха по-ниско. Цените на петрола продължиха да се покачват и завършиха седмицата умерено по-високи,  подкрепяйки до известна степен акциите от  енергийния сектор. Загубите на технологичната борса Nasdaq бяха по-големи, отколкото на широкия пазар, тъй като високите лихвени проценти намалиха привлекателността на компаниите, които прогнозират да генерират значими печалби далеч в бъдещето. Притеснителен знак дойде от големите вериги за търговия на дребно, които се опитват да отгатнат какво ще е потребителското търсене. Един от най-големите в САЩ - Target, намали прогнозите за печалбата си в края на годината за втори път в последните три седмици. Компанията посочи за главен виновник по-големите разходи за транспорт и енергия, но и залежалите големи материални запаси. На склад се натрупва стока като електроника и градинска мебел, защото потребителите масово отлагат покупката на подобни продукти, а това принуждава търговците да ги реализират с огромни отстъпки и на загуба.  Въпреки трудностите обаче в края на седмицата Target обяви, че ще увеличи годишния си дивидент с 20%.
Излезлите миналата седмица „горещи“ данни за инфлацията показват, че потребителските цени в САЩ през м. май са били с 8,6% по-високи в сравнение с година по-рано. Това е повишение спрямо 8,3% през април и е най-бързият темп на растеж на инфлацията за последните четири десетилетия! У много пазарни участници се породиха страхове от рецесия и от още по-твърда лихвена политика на ФЕД. Така доходността на облигациите се повиши (цените им паднаха) на фона на спекулациите, че ФЕД може да повиши лихвените проценти допълнително (или по-бързо) в опитите си да овладее инфлацията. Доходността на 2-годишните американски ДЦК, считана за силно чувствителна към повишаването на лихвите от ФЕД, скочи с 22 базисни пункта до 3,04%, което е най-високото й ниво от 2008 г. досега.
Междувременно, Световната Банка намали прогнозата си за ръст на глобалния БВП тази година до 2,9%. Тя предупреди, че рискът от стагфлация е значителен и че светът трябва да се подготви за „няколко години на инфлация над средната и растеж под средния“. Европейските акции също се сринаха рязко, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) предположи, че може да увеличи лихвените проценти с по-бързи от очакваното темпове след юли, когато планира да сложи край на ултра-разхлабената си парична политика. В местна валута, паневропейският индекс STOXX Europe 600 завърши с 4% по-надолу. Германският и френският пазар също загубиха почти 5%, а италианският FTSE MIB падна с 6,70% на фона на опасенията дали Италия е способна да управлява своя национален дълг без подкрепа от ЕЦБ.  Доходността на основните държавни облигации в еврозоната скочи, най-вече в отговор на срещата на ЕЦБ, която пазарите възприеха като по-агресивна от очакваното.
Българският фондов пазар за поредна седмица показа диверсификационното си предимство, като алтернатива на развитите финансовите пазари. На фона на дълбоките спадове на борсите в развитите страни, индексът на българските сини чипове SOFIX завърши с 0,7% нагоре, а широкият индекс BG40 затвори с 0.6% повишение. Сред българските компании най-добре се представи ПРОУЧВАНЕ И ДОБИВ НА НЕФТ И ГАЗ АД, чиято цена се покачи с над 52% за седмицата, а най-лошо –  Спиди АД, чиято цена на акцията спадна с 12%

През изминалата седмица всички колективни инвестиционни схеми на Кей Би Си Асет Мениджмънт НВ - Клон (България) завършиха със спадове. Най-малък спад отбеляза ОББ ЕкспертИйз Дефанзивен Балансиран (ЕВРО). Още...
 

Back to News