Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 27.05.2022-03.06.2022

date

07 юни 2022

Само една седмица след „избухването“ си с почти 7%, американските акции отново поеха надолу, изтривайки близо 1% от стойността си и записвайки поредната загуба (за осем от последните девет седмици). Акциите спаднаха рязко в последния ден на търговия, като инвеститорите продължиха да се съмняват дали Федералният Резерв може да укроти бурния ръст на цените, без да вкара икономиката в рецесия. Излезлият доклад за ръста на заплатите в САЩ показа, че пазарът на труда остава достатъчно силен, за да може ФЕД да вдига бързо лихвите. Това повиши доходността по облигациите (цените им паднаха), като на референтните 10-годишни американски ДЦК мина 2,9% след доклада, което доведе до огромни загуби сред високо хвърчащите и скъпо оценени технологични компании. Настроението на инвеститорите бе допълнително развалено и от новината, че компанията Tesla на Илон Мъск обмисля съкращения на 10% от персонала си заради мрачните икономически перспективи.  Тези коментари дойдоха на фона на изказването на Джейми Даймън, изпълнителен директор на банковия гигант J.P. Morgan, че предвижда икономически „ураган“ в бъдеще, заради войната в Украйна и затягащата се парична политика на ФЕД. Акциите на компании от сектора на промишлеността се представиха по-добре от пазара като цяло, подпомогнати от ръста на Boeing. Секторът на потребителските стоки също се оказа устойчив на спад, подкрепен най-вече от ръста на акцията на Amazon.
В Еврозоната инфлацията постави нов рекорд за седми пореден месец. За месец май нивото бе 8.1%, минавайки най-високата стойност миналия месец от 7,4%. Европейската Централна Банка се очаква да вдигне лихвите за първи път през м. юли и после отново през септември. След като множество европейски страни изкараха данни за инфлация, които надминаваха очакванията на икономистите, няма да е изненада, ако ЕЦБ избере да вдига лихвените нива с по-бързо темпо и с по-големи стъпки, напр. с по половин процент, вместо четвърт. Инфлацията е основна грижа и зад океана, където бившият шеф на ФЕД, Джанет Йелън призна, че е допуснала грешка смятайки, че инфлационният натиск ще бъде временен. Тя заяви, че през 2021 г. не е „разбирала напълно“ рисковете от разкъсаните вериги на доставките и други фактори, които доведоха американската инфлация до 40-годишен връх. Президентът Джо Байдън се включи в дебата, изтъквайки че „борбата с инфлацията е най-голямото предизвикателство пред икономиката в момента“. 
В Европа акциите също паднаха миналата седмица, при търговия с малки обеми, като пазарите в Обединеното кралство затвориха по-рано, за да отпразнуват 70-годишнината от коронацията на Кралица Елизабет II. Инвеститорите на стария континент продължиха най-вече да се тревожат за високата инфлация, забавящия се икономически растеж, затегнатата политика на централните банки, и продължаващата война в Украйна. В седмицата, в която ЕС се съгласи на частична забрана на руски петрол, а Русия спря напълно енергийните доставки към Нидерландия, паневропейският индекс STOXX 600 приключи с понижение от почти 1%.
Родният пазар се представи разнопосочно миналата седмица. Докато индексът на българските сини чипове, SOFIX, завърши с 0,3% нагоре, широкият индекс BG40 затвори на загуба от 1,3%. Сред българските компании най-добре се представи СОФАРМА ТРЕЙДИНГ АД, чиято цена се покачи с над 13,6% за седмицата, а най-лошо –  ФЕЪРПЛЕЙ ПРОПЪРТИС АДСИЦ, чиято цена на акцията спадна с 7,7%.

През изминалата седмица всички колективни инвестиционни схеми на Кей Би Си Асет Мениджмънт НВ - Клон (България) завършиха със спадове. Най-голям спад отбеляза ОББ ЕкспертИйз Силно Динамичен Толерантен (ЕВРО). Още...

Обратно към Новини