Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 05.05.2023-12.05.2023

date

17 май 2023

Изминалата седмица донесе поредния скучен период за световните акции – борсите направиха сравнително скромни движения, оставайки с малка промяна за периода. Акциите в САЩ останаха като цяло почти без промяна, въпреки че индексите бяха подкрепени най-вече от представянето на най-големите технологични компании. Базовата инфлация в САЩ, която излезе малко по-висока от очакваната, не повлия съществено на пазара. От друга страна, продължаващият сезон на публикуването на корпоративните печалби в САЩ и преговорите в американския Конгрес за тавана на дълга продължиха да влияят на все по-мрачните настроения на инвеститорите. В крайна сметка S&P500 завърши с понижение от четвърт процент. Широкият европейски индекс STOXX600 завърши почти без промяна, като печалбите от началото на седмицата бяха стопени, след като инвеститорите преценяваха вероятността от по-нататъшно увеличение на лихвите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ). 
В Америка основните индекси в акции продължиха тенденцията от началото на м. април да се движат в сравнително тесен диапазон, докато постепенно приключваше сезонът на отчитане на печалбите за първото тримесечие. Технологичният индекс Nasdaq Composite се представи по-добре от събратята си, подпомогнат от ръста на компанията-майка на Google Alphabet след представянето на новата ѝ платформа за търсене, базирана на изкуствен интелект. Индустриалният Dow Jones изостана, повлиян от Disney, след като компанията съобщи за спад на абонатите на стрийминг платформата си Disney+. Акциите от финансовия сектор също се представиха слабо, повлечени от продължаващите опасения за здравето на някои регионални банки. Затягането на кредитирането започва да натежава върху икономическия растеж, като потиска търсенето на кредити – това обикновено води до забавяне на инфлацията със закъснение от 4-6 тримесечия. Поради това пълното въздействие на по-строгите условия за кредитиране все още не е усетено – и въпреки че инфлацията в САЩ се забавя за десети пореден месец, излезлите данни за индекса на потребителските цени показаха доста малко отстъпление на цените, като инфлацията се забавя до 4,9% на годишна база през април спрямо 5,0% през март. Добрата новина е, че дори и след като се изключат волатилните цени на енергията и храните, цените на услугите също отбелязват месечно увеличение от едва 0,11%, което е най-малкото увеличение за последната една година и показва, че дори някои от „лепкавите“ компоненти на инфлацията започват да се повлияват от затегнатата парична политика.
Доходността на глобалните държавни облигации се повиши през изминалата седмица (т.е. цените им спаднаха), тъй като пазарите продължиха да преценяват въздействието на приключващия цикъл на лихвени повишения от централните банки. В САЩ доходността по 2-годишните и 10-годишните ДЦК се повиши, вследствие на упоритата инфлация, която сочи за по-дълъг период на високи лихвени проценти в САЩ. Отсам океана, във Великобритания, английската централна банка повиши лихвите с 0,25% миналата седмица, както беше очаквано. Това бе 12-тото поредно повишение на лихвените проценти от страна на АЦБ, но то почти не се отрази на доходността по 10-годишните британски ДЦК.
Акциите в Европа също останаха със слаба промяна за седмицата. Широкият STOXX600 завърши с лека загуба от 0,2%. Основните борсови индекси по континента отбелязаха смесени резултати, но предимно слаби загуби близо до нулата. Основната новина бе, че председателят на ЕЦБ, Кристин Лагард, намекна за още увеличения на лихвените проценти, заявявайки, че "все още има още много работа за вършене", въпреки увеличението на лихвения процент с 25 базисни точки от по-миналата седмица.
На фона на загубите по световните пазари, българската фондова борса блесна миналата седмица, след като известно успокоение сред инвеститорите повиши всички родни индекси. Представителният SOFIX записа солиден ръст от 2.5% за седмицата, докато широкият BGBX40 нарасна по-скромно с 1.7%. Седмицата бе белязана и от първите съобщения за годишни дивиденти, предложени след изнасянето на консолидираните резултати за миналата година. За периода, сред местните компании най-добре се представи финансовият холдинг Еврохолд България АД, чиято цена се покачи с над 13%, а най-лошо – друг холдинг, Синергон Холдинг АД, чиято акция спадна с близо 14%. Научете повече тук...

Обратно към Новини