Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 07.01.2022-14.01.2022

date

18 януари 2022

Изминалата седмица донесе смесено представяне по повечето глобални борси. Широкият индекс в САЩ, S&P 500, отбеляза лоша седмица след като нарастнаха опасенията за повишаваща се инфлация. Очаквано, най-важната новина за седмицата бе съобщението за скока на инфлацията в САЩ, която през декември е достигнала 7%, което е едно от най-високите нива за последните 40 години. Множество фактори поддържат цените високи, едното от които е свитият пазар на труда - безработицата падна до под 4%, а почасовото заплащане на труда се е повишило с почти 5%. ФЕД описа инфлацията като "остра заплаха" за икономиката и потвърди готовността си да увеличи лихвите скоро.
В същия контекст, МВФ отправи предупреждение към развиващите се пазари да се подготвят за затягане на политиката на ФЕД. Едно евентуално увеличаване на лихвите с ускорено темпо, може да разстрои глобалните пазари и да доведе до "бягство на капитал", удряйки местните валути.
Инфлацията се изкачи над 5% и в евро зоната, което отново бе нов рекорд за валутния блок, главно заради енергоносителите. Цените на газа се изстреляха нагоре през декември и се покачиха отново миналата седмица, подчертавайки изключителната чувствителност на цената от доставките на руски газ, който задоволява почти половината потребление на континента.
Реакцията на пазара на облигациите не закъсня и доходността по 10-годишните американски съкровищни облигации се увеличи с 23 базисни точки до 1.74%. Така индустриалният Dow Jones спадна с 0,9%, а S&P 500 - с 0,3% спрямо предходната седмица. В Европа немският бенчмарк DAX също загуби 0,4%, докато британския FTSE се покачи уверено с 0,8%. В Азия индексите завършиха разнопосочно - Hang Seng се изкачи мощно с 3,8%, а Nikkei 225 спадна с 1.2%.  Златото сe повиши незначително с 1,2% до почти 1,820  долара за тройуниця. Цената на лекия суров петрол (Брент) се повиши отново с 18%(!) до 86.10 долара за барел.
За разлика от останалите местни индекси, SOFIX регистрира спад от над половин процент за периода. Сред родните компании най-добре се представи ЦКБ АД с покачване от 13.8%, а най-лошо - Монбат АД, чиято цена падна с 6.4%.


През изминалата седмица всички колективни инвестиционни схеми на Кей Би Си Асет Мениджмънт НВ - Клон (България) завършеха със спадове. Най-голям спад отбеляза ОББ ЕкспертИйз Силно Динамичен Толерантен (ЕВРО) с почти един процент. Още...
 

Обратно към Новини