Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 12.05.2023-19.05.2023

date

26 май 2023

През изминалата седмица основната грижа на инвеститорите бяха тревогите около тавана на дълга в САЩ. В петък, след като Белият дом и републиканците в Конгреса стигнаха до задънена улица в преговорите за тавана на дълга, разговорите бяха прекъснати и няма непосредствени планове да бъдат възобновени. Американският държавен дълг се смята за един от безрисковите активи реално и перспективите да не бъдат обслужени някои от правителствените задължения би довело до колосални загуби във финансовата система. Доходността на глобалните държавни облигации се повиши (т.е. цените им спаднаха), тъй като през изминалата седмица пазарите продължиха да осмислят въздействието върху икономическия растеж на затягането от централните банки. Зад океана доходността на 2-годишната и 10-годишната американски ДЦК се повишиха вследствие на упоритата инфлация, която подсказва за по-дългосрочно задържане на високи лихвени проценти в САЩ. В Обединеното кралство доходността на 10-годишните ДЦК остана стабилна, въпреки 12-тото поредно повишение на лихвените проценти от страна на Банката на Англия (BoE).
Основните борсови индекси в САЩ отбелязаха седмични печалби, като технологичният индекс NASDAQ изпревари широкия S&P500 и индустриалния Dow Jones за четвърта поредна седмица и затвърди тенденцията ръстът да бъде движен от само няколко големи технологични имена. Повишението на S&P500 с 1,6% издигна индекса над тесния диапазон, в който се движеше от началото на април. В допълнение към проследяването на последните преговори за тавана на държавния дълг на САЩ много инвеститори ще очакват в сряда публикуването на протокола от заседанието на Федералния резерв (Фед), което приключи на 3 май. Протоколът би могъл да хвърли светлина върху последните виждания на служителите на Фед дали да преустановят цикъла на повишаване на лихвените проценти или да ги повишат за още един, 11-ти път. Следващата среща на Фед е на 13-14 юни. Тъй като много инвеститори следяха внимателно преговорите за тавана на държавния дълг на САЩ във Вашингтон, доходността на 10-годишните американски държавни облигации се повиши до най-високото си равнище от повече от два месеца. В петък тези книжа се търгуваха с доходност на равнище около 3,69% - по-високо от неотдавнашното дъно от 3,29% на 6 април, но все пак доста под пика от 4,07% на 2 март.
В Европа миналата седмица бяха отбелязани рекорди. Индексът на германската фондова борса DAX се изкачи до рекорден връх в петък, засенчвайки предишния си връх, достигнат през ноември 2021 г. Германия е сред няколкото големи европейски пазара, които отбелязаха силни ръстове от началото на годината и изпревариха американските индекси. Европейската Комисия повиши прогнозите си за икономическия растеж в Еврозоната през тази и следващата година и прогнозира, че инфлацията ще остане упорито висока. Последната прогноза предвижда брутният вътрешен продукт (БВП) да нарасне с 1,1 % през тази година и с 1,6 % през 2024 г. Очакванията на ЕК са, че увеличението на заплатите ще доведе до повишаване на инфлацията до 5,8% през 2023 г. и 2,8% през 2024 г.  
Българският фондов пазар избухна миналата седмица, след като сезонът на обявяване на годишните дивиденти за предходната година раздвижи борсата. Множество новини за сочни дивиденти от големи компании на БФБ доведе до ръст на SOFIX от над 4% за седмица, а широкият индекс BGBX40 нарасна с почти 3%. За периода, сред местните компании отново най-добре се представи финансовият холдинг Еврохолд България АД, чиято цена се покачи с нови 16,5%, а най-лошо – транспортната Параходство българско речно плаване АД, чиято акция спадна с над 21%. Научете повече тук...

Обратно към Новини