Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 14.04.2023-21.04.2023

date

26 април 2023

Изминалата седмица не донесе нищо особено като доходност на глобалните пазари на акции, въпреки някои вътрешноседмични колебания.  Наистина, спокойствието може да се усети и по факта, че измерителят за волатилност на пазара, индексът VIX е на най-ниските си нива за повече от последната една година.  В крайна сметка, американският индекс S&P500 завърши седмицата с лека загуба заради несигурността около тавана на дълга в САЩ и увеличаването на броя на компаниите, които отчитат печалби. В същото време в Европа индексите отбеляза повишения, тъй като инвеститорите премисляха резултатите от започналия сезон на отчитане на печалбите за първото тримесечие и ефекта на по-силната от очакваното инфлация в Обединеното кралство.
Зад Атлантика, след втората седмица на сезона на отчетите, делът на компаниите от S&P500, които надминават очакванията на анализаторите за тримесечните печалби, възлиза на 76% към петък, според FactSet. Този т. нар. „процент на надминаване“ е доста близо до петгодишната си средна стойност от 77%. В различните сектори най-силен ръст на приходите като цяло се очаква да отчетат акциите на потребителските услуги и индустриалните компании. След като повечето банки вече отчетоха резултатите си, се видя, че сривът на SVB през март не е навредил на бизнеса на повечето големи американски банки през първото тримесечие. Нетната печалба се е увеличила на годишна база с около 50% в JPMorgan Chase, с 32% в Wells Fargo, с 15% в Bank of America и със 7% в Citigroup. И така, докато инвеститорите преценяваха противоречивите икономически данни, за да преценят дали предстои икономическо забавяне или не. Индустриалният индекс Dow Jones спадна с 0,3% и прекъсна четириседмичната си печеливша серия; широкият S&P500 се понижи с 0,1%, а технологичният Nasdaq загуби 0,4%. Настоящата седмица ще бъде изпълнена с множество отчети, включително на някои от мегакомпаниите, сред които Microsoft, Amazon и Alphabet, чиито акции помогнаха на S&P500 да се покачи доста през тази година. 
Доходността на щатските ДЦК се повиши миналата седмица под влияние на данните за индекса на потребителските цени в Обединеното кралство, които бяха по-високи от консенсусните очаквания. „Горещите“ данни отразяваха увеличената вероятност Федералният резерв да повиши лихвите си през м. май. Публикуваните по-късно през седмицата данни за производството в САЩ сочеха по-слаба от очакваното активност и това доведе до повишаване на доходността на 2-годишните и 10-годишните американски ДЦК, затваряйки съответно на 4,19% и 3,57%.
В Европа, излезлите данни за темпа на инфлация във Великобритания показаха понижение през март до 10,1 % на годишна база – но все още инфлацията остава упорито висока и два пъти по-висока от тази в Америка (където е 5%). За последните 12 месеца цените на хранителните продукти на острова са се повишили най-много от 45 години насам. В тази ситуация, в местна валута британският индекс FTSE100 се повиши с почти 0,6%, а паневропейският индекс STOXX600 – с почти половин процент, тъй като оптимизмът за икономическите перспективи надделя над опасенията, че лихвените проценти ще останат по-високи за по-дълго време. Доходността на европейските държавни облигации се повиши, тъй като инвеститорите преценяваха перспективата за ново повишение на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка през май; а на британските ДЦК – заради силните данни за инфлацията и заплатите.
Търговската сесия на Българската фондова борса през изминалата седмица бе отново съкратена, заради почивния ден след Великден. Краткият период бе белязан от вяла търговия с малки обеми.  Всички български индекси завършиха седмицата със загуби, като и широкият BG BX40 и представителният SOFIX затвориха с над 1% надолу. За седмицата, сред местните компании най-добре се представи промишления холдинг Индустриален Холдинг България АД, чиято цена се покачи с над 10%, а най-лошо – другият промишлен холдинг на нашата борса, Стара планина Холд АД, който спадна с 8,7%. Научете повече тук...

Обратно към Новини