Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 19.05.2023-26.05.2023

date

31 май 2023

Световните акции завършиха разнопосочно миналата седмица, след като бе отбелязан напредък в преговорите за тавана на дълга в САЩ. Конкретно в Америка, S&P500 нарасна с 0,35% въпреки евентуалното понижаване на кредитния рейтинг на САЩ и по-високата от очакваното основна инфлация. В Европа STOXX600 завърши с понижение от -1,48%, тъй като бе обявено, че Германия официално е навлязла в рецесия през първото тримесечие на 2023 г., а в Обединеното кралство FTSE100 спадна с 1,6% след като инфлацията остана по-висока от очакванията на анализаторите. 
Щатските борсови индекси започнаха седмицата с негативна тенденция, но към края промениха посоката поради нарастващия оптимизъм, че законодателите във Вашингтон ще постигнат споразумение за повишаване на тавана на федералния дълг и за избягване на потенциален фалит още в началото на юни. Резултатите на индексите през седмицата варираха много, като NASDAQ отбеляза възвръщаемост от 2,5%, S&P500 добави 0,3%, а Dow се понижи с 1%.  Технологиите продължават да бъдат двигател на пазарите, тъй като добрите резултати на избрани акции в областта на информационните технологии доведоха до петата поредна седмица на по-добро представяне на NASDAQ спрямо S&P500 и Dow. Така NASDAQ завърши седмицата с 24% ръст от началото на годината, което е в рязък контраст със спада от 0,16% на тясно профилирания индустриален индекс Dow Jones. По-конкретно, седмицата ще бъде запомнена с 24%-ния скок на акциите на производителя на чипове NVIDIA в четвъртък, който доближи пазарната капитализация на компанията до 1 трилион щатски долара (!) и я превърна в шестата най-високо оценена публична компания в света. Акциите поскъпнаха, след като компанията надхвърли с голяма разлика консенсусните очаквания за приходите през първото тримесечие и повиши прогнозата си за годишна печалба. NVIDIA е един от няколкото производители на чипове, които се възползват от „златната треска“ около навлизащия изкуствен интелект.
Предпочитаният от Фед измерител на инфлацията показа, че през април потребителските цени са нараснали с малко по-бърз темп, отколкото през март, обръщайки скорошната тенденция на спадаща инфлация. Ценовият индекс на разходите за лично потребление се повиши с 4,4% на годишна база през април спрямо 4,2% през март. Дори при изключване на променливите цени на храните и енергията, базисната инфлация се е повишила с 4,7% през април спрямо 4,6% през март. Така доходността на 10-годишните щатски ДЦК се повиши за втора поредна седмица, достигайки най-високото си равнище от два месеца и половина насам. Десетгодишните облигации затвориха на равнище около 3,80% , което е най-високото им равнище след срива на банката SVB, отразявайки подобрения оптимизъм за икономически растеж на пазара. По подобен начин, доходността на 2-годишните американски ДЦК също се повиши за 11-а поредна сесия, след като последните правителствени данни показаха, че инфлацията се повишава повече от очакваното, а представител на Фед заяви, че не е изключено още едно повишение на лихвените проценти през следващия месец.
Акциите в Европа отстъпиха позиции заради признаците за влошаване на икономическите перспективи и продължаващата несигурност около преговорите за тавана на дълга в САЩ. В местна валута паневропейският индекс STOXX600 се понижи с 1,6%. Според изнесените официални данни за най-голямата икономика на континента, през първото тримесечие Германия е изпаднала в рецесия. Брутният вътрешен продукт се е свил с 0,3% през трите месеца до март, а през последните три месеца на миналата година икономиката на Германия се сви с 0,5%, покривайки така техническата дефиниция за рецесия. Като цяло, доходността на европейските държавни облигации се повиши (т.е. цените им спаднаха) поради опасенията, че ЕЦБ ще удължи затягането на политиката си, за да се справи с продължаващия инфлационен натиск. 
Българският фондов пазар записа умерен ръст миналата седмица, като единственият спад регистрира имотният индекс BGREIT.  Рекордната дивидентна доходност  и традиционно ниските оценки на компаниите на родния пазар продължават да поддържат интереса на местните инвеститори, като SOFIX нарасна с почти 1% за седмица. За периода, сред българските компании най-добре се представи транспортната Параходство българско речно плаване АД, чиято цена се покачи с близо 15%, а най-лошо – производителят на фурнир и дървени плоскости Фазерлес АД,  чиято акция спадна с малко над 9%. Научете повече тук...

Обратно към Новини