Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 23.12.2022-30.12.2022

date

06 януари 2023

Изминалата седмица затвори една година доминирана от темата за главозамайваща инфлация, причинена от геополитически напрежения, които изстреляха борсовите цени на стоките в небето. За седмицата акциите в САЩ спаднаха, тъй като инвеститорите оценяваха новините за отварянето на пазара на труда в Китай, данните за безработицата в САЩ и икономическите перспективи за 2023 г. Индексът S&P 500 се понижи леко (с -0,1%), завършвайки 2022 г. с най-лошото си годишно представяне за повече от десетилетие. В Европа STOXX600 и FTSE100 също спаднаха слабо при вяла празнична търговия, тъй като опасенията за нарастващите случаи на COVID-19 в Китай балансираха оптимизма от разхлабването на ограниченията.
И така, след като беше отбелязал печалби през предходните три години, в петък Уолстрийт приключи годината с най-лошите си годишни резултати от финансовата криза през 2008 г. досега. Широкият индекс S&P500 спадна с близо 20 % през 2022 г., а технологичният NASDAQ загуби една трета от стойността си със спад от 33 % за годината. Индексът на сините чипове Dow Jones завърши с около 9% по-ниско. На секторно равнище се наблюдаваха огромни различия в представянето на акциите през годината. Енергетиката беше най-добре представилия се сектор в S&P500 с обща възвръщаемост от над 65%, следван от комуналните услуги (2%) и потребителските стоки от първа необходимост (-1%). Най-слабият резултат дойде от теле-комуникационните услуги, където спадът бе 40%, следван от потребителските услуги (-37%) и информационните технологии (-28%). В крайна сметка, след три години на положителна доходност - включително през пандемия - пазарите се приземиха през 2022 г. Изминалата година видя войната между Русия и Украйна, рязко покачваща се инфлация и стремглаво повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв (Фед) за първи път от 2018 г. насам. Тъй като икономическите данни към края на 2022 г. сочат, че повишаването на лихвените проценти все още не е довело до реално охлаждане на икономиката, остават страховете, че Фед ще затегне паричната политика прекалено много, което ще вкара икономиката в рецесия.
Заради празниците, търговията с облигации приключи рано в петък, но като цяло доходността на глобалните държавни ценни книжа се повиши през миналата седмица – на фона на оскъдния икономически календар, инвеститорите преценяваха въздействието на колебливото отваряне на Китай. Годината беше особено тежка за инвеститорите в облигации; американският индекс за облигации инвестиционен клас, Bloomberg U.S. Aggregate Bond Index, завърши със спад от 13%! Що се отнася до държавните облигации, доходността на 10-годишните щатски държавни облигации завърши 2022 г. около 3,88%, което е увеличение спрямо 1,51% в края на 2021 г. Отбелязвайки многоседмични върхове, доходността на 2-годишните щатски ДЦК се затвори годината на 4,41%, запазвайки кривата на доходностите с обратен наклон. Инверсията в наклона на кривата на доходностите е обичайно считана за предвестник на рецесия. В Европа, доходността на 10-годишните германски Бундове се повиши до 2,57% през миналата седмица, като нарасна с 275 базисни точки на годишна база и записа най-голямото си годишно увеличение от 50-те години на миналия век.
Европейските акции също загубиха позиции през последната седмица на годината, със слаба търговия. В местна валута паневропейският индекс STOXX600 се понижи с 0,6%, като подобен бе спадът и на най-значимите национални пазари по континента – борсите в Германия, Франция, Италия и Великобритания затвориха с понижения в рамките на процент. 
Подобно на повечето световни пазари, българските акции изпратиха една кратка празнична седмица, изпълнена с вяла търговия с ниски обеми и малки движения. Основните борсови индекси се представиха разнопосочно, но останаха близо до нулата като цяло. Представителният индекс SOFIX затвори седмицата с четвърт процент по-ниско, а широкият индекс ВG40 – с една трета процент нагоре. Сред местните компании най-много се покачи промишленият и транспортен холдинг Индустриален Холдинг България АД, чиято цена скочи с повече от 8% за седмицата, а най-малко – производителят на кабели ЕМКА АД, чиято цена на акцията спадна с 4,3%. Научете повече тук...

Обратно към Новини