Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 31.03.2023-07.04.2023

date

12 април 2023

Изминалата седмица бе кратка, като търговията бе белязана от предстоящите празнични дни за католическия Великден. Инвеститорите бяха резервирани и най-вече очакваха поредицата от икономически данни, които да опишат инвестиционния климат. По-рано през седмицата акциите отстъпиха в отговор на признаците за забавяне на икономиката, включително слабите данни за заплатите в частния сектор и откритите работни места. Това бе промяна в сравнение с предишните настроения, когато инвеститорите се радваха на слабите икономически данни с надеждата, че Федералният резерв (Фед) може да отслаби кампанията си за повишаване на лихвените проценти. Сега изглежда, че инвеститорите сякаш се затрудняват да решат дали опасенията за рецесия или за повишаване на лихвените проценти са по-важни за цените на акциите. С изключение на индустриалния индекс Dow Jones, основните борсови индекси завършиха седмицата с понижение след три последователни седмични ръста за S&P500 и Nasdaq – S&P 500 се понижи с 0,1%, NASDAQ спадна с 1,1%, а Dow добави 0,6%. При държавните облигации, доходността на американските ДЦК се понижи за четвърта от последните пет седмици, като не успя да увеличи ръста си от предходната седмица.   Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ се понижи до около 3,3% в петък - рязко надолу от скорошния връх от 4,07% на 2 март. Доходността на 2-годишните облигации също се понижи, като спадна до около 3,8%, оставяйки кривата на доходностите все още с обратен наклон.

Акциите в Европа поскъпнаха, след като страховете от банкова криза намаляха. В местна валута паневропейският индекс STOXX Europe 600 завърши седмицата с ръст от 0,9%, а основните борсови индекси по континента бяха разнопосочни. Годишният темп на инфлация в Еурозоната се забави значително през март - до 6,9% от 8,5% през предходния месец. Въпреки това базисната инфлация, която изключва волатилните цени на храните и енергията и за която икономистите се тревожат най-много в момента, достигна нов връх от 5,7%. Европейската централна банка (ЕЦБ) посочи, че инфлационният натиск ще изисква по-нататъшно повишаване на лихвените проценти. По-високите лихви вече започнаха да ограничават търсенето на жилища, в резултат на което цените в ЕС се понижиха за първи път от 2015 г. насам, спадайки с рекордна сума през февруари.  Същевременно цените на производител в Еврозоната се понижиха за пети пореден месец (и с повече от очакваното през февруари), което се дължеше най-вече на спада в цените на енергията.

Българската фондова борса завърши седмицата без голямо изменение, повлияна от вялата търговия по международните пазари и кратката пред-празнична седмица. Индексът на сините чипове SOFIX завърши седмицата леко на печалба (0,05%), а широкият BG BX40 – леко на загуба (-0.04%). За седмицата, сред местните компании най-добре се представи промишления холдинг Индустриален Холдинг България АД, чиято цена се покачи с  5%, а най-лошо – финансовият холдинг Синергон Холдинг АД. Научете повече тук...

Обратно към Новини