Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 31.12.2021-07.01.2022

date

11 януари 2022

Изминалата седмица бе доста турбулентна за световните борси, най-вече защото инвеститорите трябваше да се настроят за по-бързо темпо на увеличаване на лихвените проценти, както намекнаха централните банкери на редица държави. В САЩ, акциите на технологичните компании бяха ударени особено лошо; електронната борса NASDAQ отбеляза най-лошата си седмица за начало на годината от 2008г. насам. Акциите на авиокомпаниите и други подобни компании от траспортния и пътнически сегмент се представиха по-добре, след като се оттеглиха страховете, че Омикрон би довел до нови затваряния на граници и спиране на пътуванията.
Индустриалният Dow Jones спадна с 0,3%, а S&P 500 - с почти 2% спрямо предходната седмица. Като цяло, годината беше много успешна и за двата индекса, като завършиха съответно с 19% и 27% доходност в долари за годината. В Европа, подобно, Stoxx 600 завърши годината с 22% по-високо от стойността си в началото на годината. За седмицата немският бенчмарк DAX се покачи с 0,4%, докато британския FTSE с 1,4%. В Азия индексите завършиха разнопосочно - Hang Seng се повиши малко с 0,4%, а Nikkei 225 спадна с повече от процент.  Златото сe задържа почти непроменено на цена 1792.87  долара за тройуниця. Цената на лекия суров петрол (Брент) се повиши за поредна седмица като мина психологическата граница от 80 долара за варел.
За разлика от глобалните пазари, местния SOFIX започна годината със силен старт, като се повиши с близо 2% през първата седмица на новата година.  Сред родните компании най-добре се представи Трейс груп холд АД с покачване от 15.8%, а най-лошо - Актив Пропъртис АДСИЦ, чиято цена падна с 5.9%.

През изминалата седмица всички колективни инвестиционни схеми на Кей Би Си Асет Мениджмънт НВ - Клон (България) завършеха със спадове. Най-голям спад отбеляза ОББ ЕкспертИйз Силно Динамичен Толерантен (ЛЕВА) с -1,58%. Още...

Обратно към Новини