Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Добавка, но не и основно

date

14 август 2012

За последните пет години инвеститорите на Българската фондова борса преминаха през доста съществена еволюция в отношението си към дивидентите. Когато всяка акция поскъпваше в пъти, всички гледаха на няколкото процента допълнителна доходност с нескрито пренебрежение. Дори компаниите, които разпределяха част от печалбите си между акционерите, бяха обвинявани от анализатори, че действат недалновидно. И че е по-добре да инвестират средствата в бъдещ растеж.

Сега обаче дивидентите са почти единственото нещо, което може да пораздвижи апатичния пазар. И след като цените на акциите често са далеч под нивата, на които инвеститорите са ги купили, дивидентът изглежда единственият начин те да получат някакъв паричен поток, без да трябва да осребрят загубите си.

 Затова и новината, че раздадените от публичните компании дивиденти за 2011 г. спадат с около 50% до 215 млн. лв., вероятно не звучи много оптимистично. Истината обаче не е чак толкова черна – голямата част от срива се дължи на няколко големи компании, които миналата година еднократно разпределяха натрупани в предходни периоди печалби. Същевременно много от традиционно разпределящите дивидент дружества запазват или дори увеличават сумите, а доходността като цяло се качва.

 Малко по-изчистена картина

 Традиционно основното изкривяване идва от БТК. Макар и публична, компанията почти няма свободно търгувани акции и съответно разпределените от нея печалби не влияят особено на инвеститорите. През предходните пет години телекомът раздаде общо 1.15 млрд. лв. дивидент (повече, отколкото всички останали публични компании заедно), от които 176 млн. лв. за 2010 г. Тези суми не са продукт на някаква конкретна политика, насочена към всички акционери на компанията. По-скоро целяха покриване на финансовите нужди на мажоритарните собственици на телекома да изплащат заема, с който го придобиха. Така с решението да капитализира печалбата си тази година казусът с БТК обяснява голяма част от срива в общата сума дивиденти, която се очаква да бъде раздадена на българския капиталов пазар през тази година. Ако игнорираме "ефекта БТК ", дивидентите на публичните компании спадат с едва 18%.

 Подобен ефект произведе и групата "Булгартабак холдинг". Докато бяха държавни, цигареният холдинг, както и двете му дъщерни фабрики в София и Благоевград разпределяха поне по половината си печалбата си съобразно постановленията на Министерския съвет. А миналата година преди приватизацията бяха разпределени и част от натрупаните им резерви, които седяха като кеш в компаниите, като трите дружества гласуваха общо 91 млн. лв. дивидент. Тази година обаче новият частен собственик на холдинга предпочете да остави печалбата от 2011 г. в групата. Така, ако и този ефект се добави към БТК , може да се приеме дори, че дивидентите на пазара през тази година или се запазват на същото ниво, или дори се увеличават при немалко компании.

 

"При немалка част от останалите публични компании (тези без еднократните ефекти - бел. ред.) се наблюдава стабилност в дивидентната им политика и/или дори увеличение на сумата за разпределение", коментира Бончо Иванов, портфолио мениджър в "ОББ асет мениджмънт".

Това проличава и като се погледнат показателите за отделните дружества. Докато за 2010 г. 61 компании са разпределили дивидент, за 2011 г. досега това са направили (или има предложение на мениджмънта, което предстои да се гласува) 56 компании. От тях 25 са решили за по-голям дивидент от предходната година, 16 - за по-малък, и при 5 няма промяна. От тези, които преди година са разпределяли дивидент, 15 са преустановили, но пък други 10 са гласували дивидент за пръв път или след няколкогодишно прекъсване.

 

Цялата статия можете да прочетете: http://www.capital.bg/biznes/finansi/2012/08/10/1885504_dobavka_no_ne_i_osnovno/?ref=rss


Обратно към Новини