Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Интервю с Александър Маджиров за в. Капитал

date

11 януари 2012

Инвеститорите още са подозрителни към риска


Според Александър Маджиров, портфолио мениджър в "ОББ Асет мениджмънт", нискорисковиите фондове трудно успяват да бъдат адекватна конкуренция на депозитите, макар да имат много предимства. Маджиров подчерта, че някои от тях са постигнали доходност за 12 месеца сходна с тази на едногодишен влог, но пък при тях можеш да изтеглиш парите си по всяко време, без да губиш доходност.


Според Маджиров все по-популярни стават "систематични инвестиционни планове", при които всеки месец се влага малка сума за управление. Той очаква първите две тримесечия на тази година да са доста трудни за пазарите и икономиката, но тъй като централните банки вероятно ще продължат да наливат ликвидност, това ще засили страховете от инфлация и може да се превърне в причина за ръст на борсите.


Акциите носят загуби

По-голяма част от фондовете, показали положителен резултат за 12 месеца назад, са такива, които инвестират в инструменти с фиксиран доход – депозити, облигации. Сред схемите с най-голяма загуба преобладават насочените към акции, и то на външни пазари – като "Стандарт инвестмънт международен" (-35.5%), "ПФБК Восток" (-32%), "Стандарт инвестмънт високодоходен" (-30%), както и "Статус финанси" (-29.3%). Последният е ориентиран към акции на финансови компании като банки и застрахователи.


Доста висок риск за инвестициите имат част от фондовете – това се измерва чрез стандартно отклонение и процентът му показва с колко може да варира доходността. Колкото е по-висока стойността, толкова е по-вероятно доходът да се повиши или понижи. Близо 30 на сто отклонение например имат фондовете на "Съгласие асет мениджмънт" - "Профит" и "Престиж", макар последният да е с балансиран рисков профил. Около тези стойности се движат и рисковите граници на "Актива високодоходен фонд", "Актива балансиран фонд", "Инвест актив" и "ПФБК Восток" - последният е ориентиран основно към руския пазар.

Цялото интервю можете да прочетете на интернет страницата на в.Капитал: http://www.capital.bg/biznes/finansi/2012/01/10/1742091_nuleva_godina_za_vzaimnite_fondove/


Обратно към Новини