Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Коронавирусът продължава да оказва влияние над пазарите

date

16 март 2020

Коронавирусът продължава да оказва влияние над пазарите

Вирусът се е разпространил до всеки континент и броят потвърдени случаи се увеличава. Разпространението му обаче е под контрол в Китай и Южна Корея. В другите страни, включително и в България с приоритет остава „безопасността и здравето на първо място“. Драстични мерки бяха предприети като Италия и Дания въведе пълна карантина, а САЩ въведоха ограничителни мерки за пътуване от Европа и Великобритания.

Нови мерки за стимулиране на икономиката

Европейската централна банка, предприе набор от мерки като 120 милиарда евро ще бъдат налети в икономиката чрез изкупуване на облигации. Банките ще могат да отпускат и по-евтини кредити на малки и средни предприятия. След като Федералният резерв намали лихвите с 0.5% през миналата седмица, решение за допълнителен стимул бе взето в неделя – 15.03.2020 като лихвите бяха понижени още веднъж – този път с 1% плюс анонсирането на допълнителен пакет стимули от 700 милиарда долара.

Капиталовите пазари изпитаха остра корекция отчитайки очакванията за стръмно свиване в икономическия растеж, но не и такива за криза във финансовата система. Ситуацията се променя всеки ден като най-притиснати остават секторите на авиацията и туризма.

Какво можем да направим?

Първата четвърт на 2020 изпита ефекта на коронавируса. Трудно е да се направи оценка кога вирусът ще бъде поставен под контрол и какъв ще е икономическият отзвук. Факт е, че вирусът и последиците от него, ще бъдат с временен ефект. Подобрената ситуация в Китай и Южна Корея ни дават увереност.

 

Паниката никога не е била добър съветник – важно е да останем инвестирани. Пазарите се възстановяват след всеки спад – да не забравяме, че ако продължим да инвестираме, когато пазарът е евтин, може да постигнем по-добър резултат. Съобразно създалата се ситуация, стратегиите ни предпочитат по-висока пропорция ликвидни средства, акции от отбранителни индустрии (индустрии, които изпитват по-незначително влияние от резки промени на капиталовите пазари, например хранително-вкусова промишленост, фармация, комунални услуги и др.) и облигации. Повече внимание от КВС Груп получават и развиващите се пазари, където вирусът вече е преминал.

 

 

 

Обратно към Новини