Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Месечен анализ Април 2023 г.

date

17 май 2023

За глобалните акции второто тримесечие на 2023 г. започна със скромна месечна печалба от 1,3% през април, което беше втори пореден месец на положителна доходност. Икономическите данни продължиха да дават разнопосочни сигнали, тъй като корпоративните печалби до голяма степен надхвърлиха (занижените) очаквания. Европейските пазари отново водеха ръста през април, тъй като инфлационният натиск на континента продължи да отслабва, подхранвайки надеждата, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще смекчи монетарната си позиция. Индексите в САЩ нараснаха главно благодарение на силните печалби от технологичния сектор, тъй като пазарната доходност се концентрира в само няколко много големи акции. Развиващите се пазари изостанаха, като Китай спадна с повече от 4% въпреки много силните данни за ръст на БВП, тъй като инвеститорите остават несигурни относно перспективите за правителствена подкрепа на бъдещия икономически растеж. Глобалните облигации реализираха доходност от 0,4% през месеца, като голяма част от нея се дължеше на висококачествения дълг с инвестиционен рейтинг, който реализира доходност от 1,2% през месеца. Инверсията (обърнатият наклон) на кривата на доходността в САЩ се засили през април, докато в Европа започна да се изравнява, с излезлите по-добрите резултати за инфлацията на Стария континент.
Подкрепени от устойчивия пазар на труда в САЩ, потребителските разходи остават силни въпреки по-високите лихвени проценти. Инфлацията продължава да бъде упорито висока - около 5%, докато молбите за помощи при безработица в САЩ всъщност намаляха през април. Понижаващите се цени на енергията спомогнаха за понижаване на общата инфлация в основните развити икономики (в САЩ тя спадна под 5% на годишна база), като приносът на енергията към общата инфлация дори стана отрицателен в САЩ и Еврозоната. Този положителна икономическа новина подкрепи рисковите активи (акциите) въпреки продължаващата несигурност в банковия сектор. Разликата в представянето на секторите беше умерена, като през месеца водещи бяха акциите на енергийните и потребителските стоки (от първа необходимост), докато акциите на информационните технологии и потребителските услуги (циклични) изоставаха. Акциите на компаниите, предоставящи комуникационни услуги, също се представиха добре, подпомогнати от ралито на компанията майка на Facebook Meta Platforms. Силното представяне на Meta и други акции с голяма пазарна капитализация и голяма тежест в индекса прикриваше по-слабото представяне на средните акции: например равно-претегленият индекс на акциите от S&P500 нарасна само с 0,24% през месеца спрямо 1,46% за самия индекс (който дава по-голямо тегло на компаниите с по-голяма пазарна капитализация). Дисконтирайки бъдещето, инвеститорите все още предполагат, че лихвените проценти в САЩ ще се повишат с 25 базисни пункта (0,25%) през май, но след това се очаква Федералният резерв да намали лихвите към края на 2023 г. Цените на облигациите бяха подкрепени от инвеститорите, и доходността на средносрочните и дългосрочните съкровищни ценни книжа слабо намаля. Кредитните спредове по корпоративните облигации също леко се свиха, което показва, че инвеститорите са изисквали по-малко допълнителна доходност, за да компенсират по-високия риск на облигациите спрямо ДЦК.
В местна валута пан-европейският индекс STOXX600 се повиши поради оптимизма за икономическо възстановяване и надеждите, че лихвените проценти са близо до своя връх. Въпреки това редица коментари на централните банки, че лихвените проценти могат да останат по-високи за по-дълго време, охладиха настроението и ограничиха предишните печалби. Основните капиталови индекси в Германия, Франция, Италия и Обединеното кралство също приключиха месеца с повишение. От икономическа гледна точка данните за еврозоната като цяло изненадаха с положителен знак през април, въпреки че производството остана слабо място, а различията между секторите на производството и услугите се задълбочиха. Индексът PMI в промишлеността беше 45,5, което означаваше десети пореден месец на свиване, докато индексът в сектора на услугите скочи до 56,6 (и за двата индекса 50 бележи разликата между свиване и разширяване). Разминаването е най-голямото от повече от десетилетие насам, а такава сила на услугите поддържа положителния растеж на БВП на еврозоната през първото тримесечие, като икономиката нараства с 0,1% на тримесечна база. Въпреки че водещата инфлация в еврозоната се понижи рязко - индексът на потребителските цени спадна от 8,5% на годишна база през март до 6,9% през април. Базисната инфлация обаче се повиши с 0,1% до 5,7% на годишна база. Това, в съчетание с положителните изненади за икономическия растеж и продължаващия натиск върху заплатите, означава, че според пазарите ЕЦБ има повече възможности за повишаване на лихвените проценти. Макар че пазарът очакваше увеличение с 25 б.т. през май, а не с 50, той все още е предвидил общо 75 б.т. повишения до зимата.
В месец, който бе като цяло положителен за глобалните фондови пазари, април донесе скромни загуби за българските индекси. Това за пореден път подчерта диверсификационното предимство на родния пазар, комбиниран с глобално портфолио, заради ниската корелация в представянето. Единственият индекс на БФБ, който отбеляза месечна печалба бе BG REIT за недвижими имоти, който добави почти 1,5% към стойността си, а останалите завършиха със около половин процент. Най-добре представилата се през месеца сред местните компании бе производителят на акумулаторни батерии Елхим Искра АД, чиято цена се покачи с близо 16%, а най-лошо – хранителната Зърнени храни България АД, чиято акция спадна с повече от 9%.

Обратно към Новини