Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Месечен анализ Ноември 2022 г.

date

23 декември 2022

#МаркетинговоСъобщение

Световните пазари на акции изпратиха втори пореден силен месец, като акциите на развитите пазари спечелиха повече от 7,5% през ноември. Инфлацията показа известни признаци на отслабване в световен мащаб, което увеличава вероятността централните банки да забавят темпото на повишаване на лихвените проценти. Китай също предприе мерки за смекчаване на политиката си на блокиране на COVID-19, която сковаваше икономическата активност през последната година - това доведе до ръст на развиващите се пазари с над 13% през месеца. При фиксирания доход доходността на държавните облигации като цяло се понижи, което означава, че цените на облигациите се вдигнаха.
В САЩ акциите се повишиха през ноември. Инвеститорите реагираха положително на данните, показващи, че инфлацията е спаднала, и на перспективата тя да се охлади още повече отсега нататък. През месеца централните банки все пак осъществиха поредния кръг от рязко повишаване на основните лихвени проценти. Федералният резерв (Фед) повиши основния лихвен процент с 75 базисни точки (0,75%) до 4,0%. Въпреки насрещния вятър от по-строгата парична политика обаче, нагласите на инвеститорите се подобриха значително след публикуването на данните за инфлацията в САЩ през октомври. Увеличението от 7,7% на годишна база беше под очакванията на анализаторите, което вдъхна надежда на пазара, че инфлацията в САЩ вече е достигнала своя връх и може би не е толкова упорита, колкото бяха първоначалните опасения – това даде тласък както на акциите, така и на облигациите. Засега се очаква Фед да продължи да затяга основния си лихвен процент, но председателят на централната банка Джером Пауъл посочи, че темпът на лихвени повишения вероятно ще бъде по-малко агресивен занапред. Перспективата за не толкова войнствена политика на Фед доведе до рязък спад на щатския долар спрямо повечето основни валути, включително еврото, британския паунд и йената. В такава среда и трите основни американски капиталови индекса нараснаха с 5-6% през ноември. Въпреки че всички икономически сектори донесоха печалби, ралито при материалите, недвижимите имоти и промишлеността беше сред най-силните през месеца. Здравеопазването и енергетиката, два от най-силните сектори през тази година, заедно с акциите на потребителските компании записаха по-слаби печалби.  
Пазарът на облигации също отбеляза силен месец, като доходностите в САЩ и Европа отстъпиха значително. Доходността на 10- и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи повече от доходността на 2-годишните американски ДЦК, което направи още по-стръмен обърнатия наклон на кривата на доходността и засили опасенията за предстояща рецесия.
Инфлацията в Еврозоната се забави през ноември за първи път от 17 месеца насам, като се понижи в 14 от 19-те държави-членки на блока. Въпреки това Английската централна банка повиши основния си лихвен процент със 75 базисни точки до 3,00% (най-високото равнище от 2008 г. насам), за да овладее нарастващата инфлация. Като цяло възвръщаемостта на европейските акции беше водеща за развитите пазари през ноември поради признаците, че инфлацията може би се забавя и че централните банки може да намалят стъпките на затягане на политиката. През последните седмици рискът от изчерпване на природния газ през тази зима допълнително намаля за Европа благодарение на сравнително меките температури и намаленото търсене. В края на месеца капацитетът на хранилищата е запълнен на 93%. В местна валута паневропейският индекс STOXX600 приключи с рязко повишение (почти 7%). Основните пазарни индекси в Германия, Италия, Франция и Великобритания също отбелязаха значителни печалби.
Българската фондова борса също записа ръстове през ноември, макар и не така изразени като на международните пазари. Родните индекси завършиха месеца с възвръщаемост около 2%, което отново демонстрира традиционно ниската корелация между представянето на международните и българските акции.  Сред местните компании най-добре се представи фондът за рисков капитал Илевън Кепитъл АД, чиято цена нарасна с повече от 20% за месеца, а най-слабо – индустриалният производител Хидравлични елементи и системи АД, чиято цена на акциите спадна с 11%.

Обратно към Новини