Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Месечен анализ Януари 2023 г.

date

14 февруари 2023

#МаркетинговоСъобщение

Финансовите пазари започнаха 2023 г. с оптимизъм. Акциите, облигациите и алтернативните инвестиции като цяло поскъпнаха, като глобалните акции скочиха рязко с повече от 7% и отбелязаха второто най-силно януарско рали за последните 30 години. Напредъкът беше стимулиран от повторното отваряне на Китай след отпадането на политиката на нулев Ковид в края на декември и от признаците, че инфлацията намалява от есенните си върхове в няколко основни региона по света. При акциите развиващите се пазари постигнаха по-добри резултати от развитите такива, а на пазарите с фиксиран доход доходността на облигациите се понижи (което означава, че цените им се повишиха). 
Акциите в САЩ отбелязаха значителни ръстове. Технологичният индекс NASDAQ нарасна с 10,7% през януари, което е най-доброто му начало на годината от 2001 г. насам. Широкият индекс S&P500 се повиши с 6,2%, отбелязвайки първия си положителен резултат през януари за последните четири години. Индустриалният индекс Dow Jones отбеляза по-скромен ръст от 2,8%. В рамките на S&P500 най-добре представилите се сектори бяха потребителските услуги и комуникационните услуги, които прибавиха съответно 15% и 14%, докато традиционно дефанзивните области като комуналните услуги, потребителските стоки и здравеопазването бяха най-слаби, спадайки с около 2%. Засега инвеститорите остават фокусирани върху инфлацията - която през декември спадна за шести пореден месец. Основният индекс на потребителските цени се понижи от 7,1% до 6,5% главно поради умереното нарастване на разходите за енергия и храна. Комбинацията от намаляваща инфлация, по-силен от очаквания растеж на БВП и по-добри от очакваните корпоративни печалби накара инвеститорите да се позиционират за по-бавно повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв оттук нататък.
Инверсията в кривите на доходността в САЩ и Европа стана още по-ясно изразена, тъй като инвеститорите очакваха смекчаване на паричната политика на централните банки в светлината на подобряващите се новини за инфлацията. Доходността на 10-годишните ДЦК в развитите държави спадна с 20-30 базисни точки през месеца, което доведе до положителна доходност за дефанзивните инструменти с фиксиран доход. Намаляващите кредитни спредове, особено при високодоходните облигации, бяха допълнителен бонус за инвеститорите в дълг.
Европейските капиталови пазари също се представиха добре, тъй като по-меката зима облекчи опасенията за недостиг на енергия, а инфлацията показа реални признаци на спад. Най-добре се представиха чувствителни към риск сектори като информационните технологии и потребителските услуги. Недвижимите имоти също се радваха на ръст, след слабото си представяне през 2022 г. В рамките на сектора на потребителските услуги, акциите на европейските производители на луксозни стоки се представиха особено силно след новината за възобновяване на икономическата активност на Китай. Енергийният сектор беше най-слабият, докато дефанзивните области като комуналните услуги и здравеопазването също се представиха по-слабо. Годишният темп на инфлация бе 9,2% през декември (спрямо 10,2% през предходния месец). Най-голям принос за понижаването на инфлацията имаха храните, а на второ място - енергетиката, тъй като цените на природния газ останаха под високите си равнища от 2022 г. Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди, че все още ще е необходимо по-нататъшно повишаване на лихвените проценти, за да се върне инфлацията към целевото равнище от 2%.
Акциите в България също записаха добра положителна доходност през първия месец на годината, макар и не така силно изразена като по международните борси. През януари започна търговията с акции на пазар BEAM на три компании – ITF Груп, MFG Инвест и Мелифера, които набраха общо 8,1 млн. лв. в края на предната година. Сред местните компании най-добре се представи производителят на кабели ЕМКА АД-Севлиево, чиято цена нарасна с близо 22% за последния месец, а най-лошо – компанията за недвижими имоти Софарма имоти АДСИЦ, чиято цена на акциите спадна с 8.5%. 

Обратно към Новини