Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 07.04.2023-14.04.2023

date

20 април 2023

Миналата седмица бе все още белязана от следпразничната търговия (католическият Великден бе в неделя, 9 април) и донесе някои обнадеждаващи данни за инфлацията, които помогнаха за доброто представяне на рисковите активи (акциите). Същевременно последният доклад за продажбите на дребно в САЩ показа, че икономиката губи известна скорост и потреблението отслабва. Пазарът на труда остава все още здрав, но показва някои признаци на „размекване“, което вероятно ще ограничи потребителските разходи с напредването на времето.
Основните американски борсови индекси се търгуваха в тесен диапазон за втора поредна седмица. S&P500 и Dow прибавиха около 1%, за да запишат четвъртата си положителна седмица от последните пет, а NASDAQ генерира малка печалба. В рамките на S&P500 акциите от сектора на материалите и промишлеността се представиха по-добре. Технологичните акции изостанаха, потиснати отчасти от спада на производителя на чипове за графика и изкуствен интелект NVIDIA, който продължи отстъплението си от неотдавнашен 52-седмичен връх.
Най-очакваното събитие през седмицата може би беше публикуването в сряда сутринта на индекса на потребителските цени (CPI) в САЩ за март. Акциите скочиха при новината, че CPI е спаднал до 5,0% на годишна база през март от 6,0% през предходния месец, с което инфлацията е достигнала най-ниското си равнище от близо две години. Но базисната инфлация, която изключва променливите цени на храните и енергията, се e повишила до 5,6%. Това, заедно с други данни, които показаха поредното солидно месечно увеличение на броя на създадените работни места, кара инвеститорите да очакват Федералният резерв (Фед) отново да повиши лихвите с четвърт процентен пункт в началото на май. 
Доходността на държавните облигации се повиши, възвръщайки си част от позициите, които загуби при резкия спад в началото на март на фона на опасенията за банковата ликвидност. Тъй като инвеститорите интерпретират данните от петък като даващи възможност на Фед да повиши лихвите допълнително, това доведе до повишаване на доходността на по-дългосрочните американски държавни ценни книжа – 10-годишните и 30-годишните записаха  най-големите си седмични печалби от два месеца насам. 
Акциите в Европа поскъпнаха, тъй като страховете от рецесия намаляха. В местна валута общоевропейският индекс STOXX Europe 600 се повиши с 1,7%. Основните борсови индекси по континента също отбелязаха ръст за седмицата. Индустриалното производство в Еврозоната показа повишение и настроението на инвеститорите се подобри, но продажбите на дребно в Европа също (подобно на САЩ) регистрираха отслабване. Европейските държавни облигации поскъпнаха, тъй като инвеститорите преценяваха перспективите за по-нататъшно затягане на политиката от страна на Европейската централна банка. Доходността по 10-годишния германски държавен дълг се повиши (т.е. цената му спадна), след като някои политици подкрепиха повишаването на лихвения процент с половин процентен пункт, ако това бъде оправдано от данните за инфлацията. 
Търговската сесия на Българската фондова борса през изминалата седмица бе доста кратка, заради Великден – понеделник бе почивен ден, заради празника в Германия, чиято борсова платформа е основа на операциите на БФБ; и петък бе почивен ден заради датата на Великден в православния свят. Въпреки краткия период, търговията бе активна и седмицата мина при сравнително високи обеми.  Като цяло, българските фондови индекси бяха на зелено, като този на сините чипове, SOFIX, затвори седмицата с 0,7% по-нагоре. За седмицата, сред местните компании най-добре се представи фармацевтичната компания Софарма АД, чиято цена се покачи с над 10%, а най-лошо – търговската банка ЦКБ АД, която спадна с 6,6%. Научете повече тук...

Обратно към Новини