Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 08.04.2022-15.04.2022

date

19 април 2022

Изминалата седмица бе кратка. Основните финансови пазари в Америка и западна Европа бяха затворени в петък по повод католическия Великден и празника Разпети Петък. Обемите на търговия бяха ниски и през по-голямата част от периода останаха под средните. Високата инфлация отново прикова вниманието на инвеститорите.
Във вторник Министерството на труда на САЩ съобщи, че основната инфлация е скочила с 1,2% през март, което прави на годишна база увеличение от 8,5% – нов връх за последните четири десетилетия! Това е много над  2,0%, което е нивото, което Федералният резерв на САЩ поддържа като своя цел и смята, че подпомага устойчивия икономически растеж. Първоначално реакция на пазара бе, че акциите се повишиха с надеждата, че инфлацията може би е достигнала временния си връх, но ралито бе краткотрайно, тъй като цените на суровия петрол също се повишиха до 100 долара за барел, а и руският президент Владимир Путин обяви, че мирните преговори с Украйна са в застой.
Световните цени на храните достигнаха нов връх, тъй като войната в Украйна засили съществуващите напрежения по веригите на доставките. На Русия и Украйна се падат 30% от световния износ на пшеница и 20% от царевицата. Цената на тези две основни култури се повиши с близо 20% през март. Съответно, по-високите цени на слънчогледовото олио, чийто най-голям износител в света е Украйна, повишиха цените на палмовото, соевото и рапичното масло.
Световната банка прогнозира, че икономиката на Украйна ще спадне с 45% тази година заради нахлуването на Русия. Половината от предприятията в страната са затворени, а много други изпитват затруднения. Икономиката на Русия се очаква да се свие с 11%. Руската Централна Банка неочаквано намали основния си лихвен процент до 17%, след като го бе удвоила до 20% в началото на войната. Сега РЦБ смята, че рублата се е възстановила достатъчно от спада си, и така намалява заплахата от скок на инфлацията в страната. През седмицата РЦБ също така премахна един от временните си капиталови контроли, като позволи отново да се купува чуждестранна валута.
През седмицата бяха публикувани и първите големи корпоративни отчети за първото тримесечие на 2022 г., като няколко големи американски банки откриха сезона на печалбите със смесени резултати. Компаниите от финансовия сектор паднаха повече в рамките на индекса S&P500, повлечени от банковия гигант, JPMorgan Chase, чиито резултати не оправдаха очакванията на анализаторите от Уолстрийт. Енергийните компании се държаха добре на пазара и водеха в представянето на акциите. Като цяло, и трите основни американски борсови индекса отново записаха спадове, като NASDAQ изоставаше от Dow и S&P500 с голяма разлика, точно както беше и предишната седмица. За разлика от Америка, европейските акции се повишиха на фона на известно облекчение, че Европейската централна банка не зае по-агресивна позиция на срещата си. Паневропейският индекс STOXX Europe600 приключи съкратената празнична седмица с над 1% по-високо.
Българският пазар също отбеляза стабилни ръстове – SOFIX затвори с повече от 1% печалба за периода, а широкият индекс BG40 – c над 1,25%. Сред българските компании най-добре се представи ЕМКА АД-СОФИЯ, чиято цена скочи с близо 13% за седмицата, а най-лошо –  ФЕЪРПЛЕЙ ПРОПЪРТИС АДСИЦ-СОФИЯ, чиято цена на акцията спадна с над 31%.
През изминалата седмица всички колективни инвестиционни схеми на Кей Би Си Асет Мениджмънт НВ - Клон (България) завършиха с леки спадове. Най-голям спад отбеляза ОББ ЕкспертИйз Силно Динамичен Толерантен (ЕВРО). Още...

Обратно към Новини