Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 10.03.2023-17.03.2023

date

22 март 2023

   Изминалата седмица беше доста волатилна, като доходността на отделните класове активи варираше в широки граници. Инвеститорите осмисляха основно новините за няколко банкови фалита от двете страни на Атлантическия океан, както и бързината и мащаба на реакциите на правителствата. Американските индекси до голяма степен възстановиха част от загубените позиции през последните няколко седмици. Азиатските акции завършиха с ръст като цяло, докато пазарите в Европа се понижиха, тъй като напрежението около сътресенията в банковия сектор се запази. Доходността на американските държавни ценни книжа се понижи (подобно на долара), а цените на суровия петрол продължиха да падат.  
Основните индекси в САЩ затвориха разнопосочно за седмицата, повлияни главно от последиците от фалитите на две американски банки.  Опасенията, че затварянето на Silicon Valley Bank (SVB) ще предизвика вълна от нови фалити, намаляха през уикенда (въпреки затварянето на друга голяма регионална банка в Ню Йорк), тъй като консорциум от 11 големи банки осигуриха депозити в размер на 30 млрд. долара. Доходността за седмицата от различните сектори в индекса S&P500 варираше в широки граници, като акциите на компаниите от сектора на комуникационните услуги и технологиите отбелязаха силни печалби, докато тези на финансовите и енергийните компании понесоха значителни загуби. Особено добре се представиха технологичните мега-гиганти (които генерират значителен свободен паричен поток и имат минимална експозиция към регионалните банки). Фалитът на SVB усложнява пътя на Фед за по-нататъшно затягане на паричната политика, защото сега Фед ще трябва да балансира между стабилността на банковата система и силния инфлационен натиск. Данните за февруари показаха, че годишната инфлация се е понижила за осми пореден месец до 6%, но темпът на базовата инфлация (който изключва цените на енергията и храните), остана почти непроменен  (на 5,5%) и всъщност нараства спрямо януари. Пазарът на труда също остава нажежен. Работодателите създадоха 311 000 работни места през февруари, което бе доста над очакванията. В петък обаче цената на американския суров петрол се срина под 67 щатски долара за барел, спадайки до най-ниското си равнище от повече от 15 месеца. Петролът поевтиня с около 13% за седмицата, тъй като нестабилността в банковата индустрия засили страховете от рецесия, което може да ограничи търсенето на петрол.
   Цените на държавния дълг на САЩ се повишиха за втора поредна седмица, което доведе до рязко понижение на доходността (т.е. цените им се повишиха), като най-силен бе спадът в късия край на кривата на доходността. В петък доходността на 2-годишните ДЦК на САЩ спадна до около 3,82% - брутален спад, като се има предвид, че преди по-малко от две седмици тя достигаше 5,07%. 
Акциите в Европа паднаха също поради опасения за проблеми във финансовата система. В местна валута паневропейският индекс STOXX 600 приключи седмицата с над 3,8% по-ниско. Основните борсови индекси на континента също се понижиха с повече от 4% (Франция, Германия, Италия, Великобритания и др.). Банковите акции бяха от най-губещите, отразявайки опасенията, че проблемите на Credit Suisse могат да създадат риск на насрещната страна във финансовата система. Акциите на швейцарския финансов гигант бяха масово разпродадени, след като най-големият акционер (Saudi National Bank) обяви, че няма да инвестира повече капитал в компанията. Въпреки сътресенията на банковите пазари Европейската централна банка (ЕЦБ) продължи с повишаването на лихвите с половин процент, като вдигна депозитната си лихва до 3%. ЕЦБ подчерта, че бъдещите решения ще зависят от постъпващите данни и не даде насоки за бъдещето.
   Българският фондов пазар завърши седмицата със загуби, потиснат от негативните нагласи сред инвеститорите в Европа. Родните индекси останаха на червено, като представителният SOFIX затвори с над 4% загуба, а широкият индекс BG BX40 – с 2,6% надолу. През изминалата седмица бе обявено и редовното реструктуриране на SOFIX, с което бяха сменени четири компании от състава на индекса. За седмицата, сред местните компании най-добре се представи производителят на пилешко месо Градус АД, чиято цена се покачи с над 7%, а най-лошо – финансовият и застрахователен холдинг Еврохолд България АД, чиято цена на акцията спадна с близо 17%. Научете повече тук...

Обратно към Новини