Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 13.05.2022-20.05.2022

date

26 май 2022

През изминалата седмица негативните тенденции на фондовите пазари и разпродажбите на акции се задълбочиха. Основните индекси на най-голямата икономика в света, САЩ, паднаха с 3% – 4% за седмицата. Еталонът S&P500 едва избегна навлизането в мечи пазар при затварянето в петък, след като за кратко падна по-рано през деня до повече от 20% под рекорда си, установен на 3 януари 2022 г. Така индексът записа седма поредна седмица на загуба, което е най-дългият подобен период за последните 21 години.
Инвеститорите се уплашиха, когато отчетите за тримесечието на множество компании разкриха, че по-високите разходи и нарушените вериги за доставки спъват бизнеса им. Цената на акциите на Target, голяма американска верига хипермаркети, се срина с 25%, след като компанията издаде предупреждение за печалбата си в края на годината. Walmart, най-големият търговец на дребно в Америка, обяви, че по-високите цени на храните също се отразяват на печалбите й – и акциите спаднаха. Резултатите на тези огромни търговски вериги често се разглеждат като индикатор за потребителските настроения, и донесоха засилване на опасенията за икономическа рецесия в САЩ. Технологичните акции отново понесоха значителни загуби. Композитният индекс NASDAQ падна с 4,7% за седмицата, а установени гиганти като Amazon и Apple загубиха по повече от 5% от стойността си. В Европа акциите също отстъпиха на фона на страховете от забавяне на икономическия растеж и по-бързото повишаване на лихвите от Европейската Централна Банка. В местна валута, паневропейският индекс STOXX 600 се понижи с 0,55% за седмицата.
Интересно развитие на валутните пазари бе, че засилването на щатския долар спрямо еврото доближи стойностите на двете валути до паритета им (1=1). Към петък, доларът беше поскъпнал с около 7% от началото на година спрямо общата валута на Европейския съюз, до стойности о около 1,05 долара за 1 евро. Последният път, когато двете най-важни валути в света достигнаха паритет бе преди 20 години (в края на 2002 г.). Друга вълнуваща развръзка зад океана бе, че акционерите в JPMorgan Chase, една от най-големите американски банки, гласуваха с голяма разлика срещу пакетите за бонус на висшето ръководство, включително за Джейми Даймън, главния изпълнителен директор. Случаят е изключителен, защото е първият път, когато той губи гласуване за „бонус“ след въвеждането му през 2009 г. – инвеститорите не са доволни от ниската цена на акциите.  Случаят е поредния пример за нарастващата сила на активните инвеститори.
За разлика от световните пазари, българските индекси имаха доста силна седмица. SOFIX затвори с над 3% нагоре за седмицата – приблизително толкова добави към стойността си и широкият индекс BG40. Сред българските компании най-добре се представи ПРОУЧВАНЕ И ДОБИВ НА НЕФТ И ГАЗ АД, чиято цена скочи с над 70%(!) за седмицата, а най-лошо –  АЛТЕРКО АД, чиято цена на акцията спадна с 16.5%.

През изминалата седмица всички колективни инвестиционни схеми на Кей Би Си Асет Мениджмънт НВ - Клон (България) завършиха със спадове. Най-голям спад отбеляза ОББ ЕкспертИйз Силно Динамичен Толерантен (ЕВРО). Още...

Обратно към Новини