Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 16.12.2022-23.12.2022

date

30 декември 2022

Световните пазари на акции записаха като цяло положителна седмица, в сравнително спокойния празничен сезон на търговия. Инвеститорите отбелязаха, че войнствени коментари на Федералния резерв (Фед) и на други централни банки по света през предходната седмица продължиха да тежат на пазарите.
В Америка, въпреки че индустриалният индекс Dow Jones успя да отбележи малка седмична печалба, широкият S&P500 и технологичният Nasdaq спаднаха за трета поредна седмица. В оставащата една седмица до края на 2022 г. S&P500 се е понижил с 18% от началото на годината и е на път да отбележи най-лошата си година от 2008 г. насам. Енергийните акции се представиха по-добре, тъй като запасите от петрол в САЩ се оказаха доста под консенсусните очаквания и това подкрепи цената на петрола. Най-лошо се представиха акциите от сектора на потребителските стоки, повлечени от резкия спад на Tesla след съобщението на производителя на електромобили за увеличаване на ценовите отстъпки. Акциите на полупроводниковите компании също бяха разпродадени в четвъртък, след като производителят на чипове Micron Technology отчете спад на търсенето в световен мащаб. На фона на забавяща се инфлация в САЩ, инфлацията в Япония нараства с най-бързия темп от повече от четири десетилетия, след като в петък официално съобщиха за годишен темп от 3,7%. Новината дойде четири дни след като Японската централна банка (ЯЦБ) вдигна горната граница на основния лихвен процент от предишното почти нулево ниво. Перспективите за затягане на паричната политика изпрати основния индекс на акции Nikkei225 рязко надолу. В резултат на изненадващото решение на ЯЦБ да разшири допустимия диапазон около доходността на 10-годишните японски ДЦК, цените на американските ДЦК спаднаха рязко, което повиши тяхната доходност (цените на облигациите и доходността им се движат в противоположни посоки). Така в САЩ доходността на 10-годишните щатски държавни облигации се повиши до 3,75%, засилвайки обратния наклон на кривата на доходността.
В Европа акциите поскъпнаха на фона на признаците за забавяне на инфлацията и подобряване на потребителското доверие. В местна валута паневропейският индекс STOXX600 завърши с 0,64% по-високо. Основните европейски индекси също отбелязаха повишения от почти процент. Британският индекс FTSE100 се повиши с 1,92%, подпомогнат от поевтиняването на британската лира спрямо щатския долар. По-слабият паунд обикновено оказва подкрепа на индекса, тъй като много от компаниите в него са мултинационални дружества, които генерират значителни приходи от чужбина.
Подобно на повечето световни пазари, българските акциите завършиха седмицата на печалба, макар и по-умерена. Представителният индекс SOFIX приключи седмицата с четвърт процент по-високо, а широкият индекс ВG40 – с близо третина. Сред местните компании най-много се покачи  Индустриален Капитал Холдинг АД, чиято цена скочи с повече от 12% за седмицата, а най-малко – промишленият и транспортен холдинг Индустриален Холдинг България АД, чиято цена на акцията спадна с 6,5%. Научете повече тук...

Обратно към Новини