Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 20.05.2022-27.05.2022

date

31 май 2022

След седем последователни седмици на спад, пазарите на акции най-сетне прекъснаха най-дългата серия от загуби от 2001 г. насам. Индексите в най-големия фондов пазар в света, американския, регистрираха силни печалби миналата седмица, избухвайки с близо 7%. Резкият обрат дойде само седмица след като S&P500 избегна на косъм навлизането в мечи пазар, дефиниран като спад от 20% (или повече) от скорошен връх. Всички сектори на S&P500 се повишиха, като компаниите от енергетиката и потребителските стоки се представиха особено добре. Секторът на здравеопазването изостана. Този повсеместен оптимизъм изглежда отразява настроението на пазара, че инфлационният натиск може да е достигнал своя пик. Предпочитаният от Федералния резерв на САЩ индикатор за проследяване на потребителските цени показва, че инфлацията се е забавила донякъде през април, въпреки че остава близо до най-високото си ниво от последните четири десетилетия. Тревожен е фактът, че цената на суровия петрол продължи да пълзи нагоре, след като за кратко падна под $100 за барел на 10 май. В петък петролът се търгуваше около $115 за барел. Това повишение на цените е в основата на необичайно големите увеличения на печалбите на енергийните компании тази година. Според данни от наскоро приключилия сезон на публикуване на печалбите, средното увеличение на печалбите на компаниите от S&P500 спрямо същото тримесечие година по-рано e 9% - за сектора на енергетиката този ръст е 268% средно! Рекордните резултати накараха британското правителство да наложи еднократен данък върху свръх-печалбите на енергийната индустрия – и във Великобритания цените на акциите на водещи петролни и газови компании паднаха рязко.
Така данните от миналата седмица за най-голямата икономика в света, САЩ, бяха смесени и донесоха позитивизъм, защото показват, че посоката на икономиката не е задължително към рецесия. Отчетите за продажбите на дребно показват недвусмислено, че потребителите продължават да харчат въпреки високите нива на инфлация. Правителствен доклад, публикуван в петък, показва, че голяма част от тези потребителски разходи идват за сметка на спестяванията на американците - през април процентът на личните спестявания е паднал до 4,4%, което е най-ниското ниво от 2008 г. насам, началото на световната финансова криза. Въпреки това месечната актуализация на пазара на труда в САЩ, която трябва да излезе в петък, ще покаже дали силният растеж, регистриран през април, ще се пренесе и през май. През април нивото на безработица остана непроменено - 3,6%, едно от най-ниските от Втората Световна Война досега.
В Европа акциите също се повишиха с нарастването на увереността, че инфлацията може скоро да достигне своя връх - и след като централните банки сигнализираха, че повишаването на лихвените проценти вероятно ще бъде постепенно. Въпреки ниския обем, паневропейският индекс STOXX 600 приключи седмицата с 3% по-високо. Основните пазарни индекси в големите европейски пазари (Франция, Германия, Великобритания, Италия) също отбелязаха ръстове между 2% и 4%.
За пореден път родните пазари се представят различно от световните. Българските индекси имаха невзрачна седмица белязана от леки спадове – и SOFIX, и широкият индекс BG40 затвориха на червено с по-малко от процент. Сред българските сини чипове най-добре се представи ТЕЛЕЛИНК БИЗНЕС СЪРВИСИС ГРУП АД, чиято цена се покачи с над 6,3% за седмицата, а най-лошо –  ЕВРОХОЛД БЪЛГАРИЯ АД, чиято цена на акцията спадна с 3,5%.

През изминалата седмица всички колективни инвестиционни схеми на Кей Би Си Асет Мениджмънт НВ - Клон (България) завършиха със спадове, с изключение на ОББ Платинум България, който записа 0,4% положителна доходност. Още...

Обратно към Новини