Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 21.04.2023-28.04.2023

date

05 май 2023

Миналата седмица не бе вълнуваща за световните акции – борсите по света отбелязаха скромни движения, оставайки почти непроменени за периода. Акциите в САЩ бяха волатилни, започвайки седмицата с понижение, но след това се възстановиха благодарение на благоприятните резултати от технологичния сектор. Освен това вероятен напредък по вълненията около подновяването на тавана на дълга донесе известно успокоение и, в крайна сметка, индексът S&P500 нарасна с малко по-малко от процент. В Европа индексът STOXX 600 остана почти без промяна, като приключи седмицата с леко понижение, въпреки подобренията в приходите на финансовия сектор. В Азия, индексът Hang Seng спадна с почти 1%, след като напрежението между САЩ и Китай помрачи нагласите на инвеститорите.
В Америка основните борсови индекси бяха подкрепени от сравнително добрите резултати и печалбите на най-големите технологични компании, които осигуриха голяма част от положителната динамика през седмицата. В четвъртък, например, печалбите само на четири акции - Microsoft, Apple, Amazon и Meta Platforms (компанията майка на Facebook) - допринесоха за почти половината от силния ръст на S&P500 (най-големият от началото на годината), след като Meta скочи с 14% заради добрите си резултати. Като цяло обаче цикличните сектори се представиха по-слабо, тъй като инвеститорите отчетоха някои нови данни за забавяне на икономическия растеж, особено в производствения сектор. Седмицата донесе и края на месеца – през април акциите отбелязаха скромни промени. S&P500 добави 1,5% към стойността си; индустриалният Dow Jones се повиши с 2,5%, а технологичният NASDAQ отбеляза малка печалба. Икономическите данни показват, че растежът на САЩ е останал положителен през първото тримесечие на тази година, но се е забавил значително спрямо предходното, а и не отговори на прогнозите на повечето икономисти.
Доходността на американските съкровищни облигации се понижи миналата седмица, тъй като слабите икономически данни надделяха над сравнително добрите резултати от сезона на печалбите. В крайна сметка доходността по 2-годишните и 10-годишните американски ДЦК приключиха съответно на 4,06% и 3,45%, запазвайки обратния наклон на кривата на доходността – факт, обичайно сочещ към предстояща рецесия. 
Акциите в Европа като цяло спаднаха, тъй като се засилиха страховете, че повишаването на лихвените проценти може да доведе до рецесия в икономиката. В местна валута паневропейският индекс STOXX Europe 600 завърши с 0,5% по-ниско. Основните борсови индекси по континента приключиха с разнопосочни стойности. Най-важните държавни облигации в Еврозоната също минаха през волатилна седмица. Подновяването на опасенията за банковата индустрия в САЩ и неочакваният спад на инфлацията на цените на производител в Испания първоначално доведоха до понижение на доходността на 10-годишните германски облигации (т.е цените им се повишиха), но после отново се повиши, повлияна от изненадата в посока нагоре при основната инфлация на разходите за лично потребление в САЩ. Периферните държавни облигации на еврозоната и Обединеното кралство като цяло следваха основните пазари.
Търговията на българската фондова борса през изминалата седмица отново премина с ниски обеми и липса на силна активност – очевидно е, че инвеститорите са в режим на изчакване, тъй като върви сезонът на отчетите и на родната борса. Компаниите изнасят консолидираните си отчети за 2022г и предстоят съобщенията за годишните дивиденти. Всички български индекси завършиха седмицата със слаби промени: представителният SOFIX отстъпи леко с -0,3%, а широкият BG BX40 завърши с 0,1% над нулата. За седмицата, сред местните компании най-добре се представи производителят на акумулаторни батерии Елхим Искра АД, чиято цена се покачи с близо 16%, а най-лошо – производителят на радиатори, Корадо България АД, чиято акция спадна с почти 15%. Научете повече тук...

Обратно към Новини