Важно! Препоръчваме ви при достъпване на сайта www.ubbam.bg да използвате браузер различен от Internet Explorer.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Phone
0700 1 17 17

За територията на България

International number
+359 2483 1717

Номер за връзка от чужбина

Mail
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

Клонове и банкомати

Зона на инвеститора

Калкулатори

en

Анализ за изминалата седмица 26.08.2022-02.09.2022

date

05 септември 2022

Главният акцент през изминалата седмица бе, че представителите на централните банки, участващи в годишния симпозиум в Джаксън Хол, САЩ, излъчиха ясно послание за агресивна политика по отношение на лихвените проценти, което разтърси световните фондови пазари. В Америка, основните борсови индекси се понижиха рязко с около 3%-4%, записвайки трета поредна седмица с понижения. Най-силен бе спадът при технологичния индекс NASDAQ, който през последните три седмици загуби близо 11% от стойността си.
Предупреждението на централните банкери, че по-високите лихвени проценти са необходими за овладяване на инфлацията, дори и да доведат до рецесия, накара пазарните участници да преразгледат възгледите си за очаквания ход на бъдещите повишения. Сега инвеститорите очакват увеличение със 75 базисни точки (0,75%) през септември, последвано от повишение с още 50 базисни точки през ноември и повишение с 25 базисни точки през декември, с което диапазонът на лихвения процент в края на годината ще достигне 3,75%-4,00%. Очакванията за намаляване на лихвените проценти през 2023 г. също бяха зачеркнати, тъй като пазарите вече се подготвят за среда на по-високи лихвени проценти за по-дълъг период от време. Излезлият в петък доклад за заетостта показа леко забавяне на пазара на труда, въпреки че новите работни места бяха над очакванията на повечето икономисти. Равнището на безработица се е повишило от 3,5 % на 3,7 %, но това увеличение се дължи отчасти на нарастването на броя на американците, които влизат в работната сила, търсейки работа. Наскоро приключилият сезон на отчетите показа, че компаниите от S&P500 са постигнали средно 6% ръст на печалбите през второто тримесечие спрямо същото тримесечие на предходната година, а това е най-бавния темп на растеж за последните две години. За второ поредно тримесечие енергийният сектор е най-силен сред всички 11 сектора на икономиката, като през последното тримесечие ръстът на печалбите в отрасъла е бил средно 293%!
Нарастващите очаквания за по-нататъшно решително повишаване на лихвените проценти натежаха върху цените на американските държавни облигации, като доведоха до повишаване на доходността на 10-годишните американски държавни книжа за пета поредна седмица (цените и доходността на облигациите с движат в противоположна посока). В петък доходността на 10-годишните американски ДЦК се повиши до около 3,20% (спрямо 2,64% в края на юли), а 2-годишните приключиха седмицата на 3,40%, което е най-високото равнище от 2007 г. досега. Така цялата крива на доходността остава с обратен наклон, което е индикация, че инвеститорите очакват влошаване на пазарната ситуация. Съответно, опасенията за намаляване на световното търсене натежаха върху цената на петрола, отчасти и поради подновените икономически ограничения в Китай за борба с епидемиите от COVID-19 в някои градове -  в петък американският суров петрол се търгуваше за около 87 долара за барел, като за седмицата цената му спадна с повече от 6%.
В Европа, индексът STOXX600 се понижи с -2,3% след новите рекордно високи данни за инфлацията, които от своя страна също подхраниха опасенията за по-рестриктивна парична политика от страна на ЕЦБ. Годишната инфлация в Еврозоната достигна 9,1% през август (в балтийските страни Естония, Латвия и Литва тя надхвърли 20%). Всички показатели сочат, че през следващите месеци цените ще се вдигат още по-рязко. Високите цени на енергоносителите са основна причина за инфлационните проблеми, а и няма изгледи за намаляването им на фона на прекъсването на доставките на руски газ. Миналата седмица "Газпром", руският държавен производител на газ, отново затвори газопровода "Северен поток 1" за три дни, привидно за още ремонти. Така в момента, пазарите оценяват приблизително на 80% вероятността за изключително голямо повишение от 0,75% на лихвите на следващото заседание на ЕЦБ на 8 септември.
Българският фондов пазар за пореден път реагира различно от световните финансови пазари. На фона на изразените спадове навън, основните български пазарни индекси завършиха седмицата с леки печалби – SOFIX добави над половин процент към стойността си за периода. Сред родните компании най-добре се представи дружеството за недвижима собственост Софарма имоти АДСИЦ, чиято цена се покачи с 8% за седмицата, а най-лошо –  холдингът Петрол АД, чиято цена на акцията спадна с 10,6%. Още...

Обратно към Новини